Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че е предложил да бъдат осигурявани по пет милиарда евро годишно за отбраната на Украйна в следващите четири години. След днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел той отбеляза, че предложението ще бъде обсъдено подробно в края на август.

Руският президент Владимир Путин използва глада като оръжие дори и срещу държавите, които се въздържат да осъдят незаконното кръвопролитие в Украйна, заяви Борел. Без никакво основание Русия обстрелва украинските морски пристанища, възпрепятства свободното корабоплаване в Черно море и заплашва, че ще възприема всички кораби там като военни, добави той.

По неговите думи Москва ще се възползва от повишените цени на зърното, предизвикани от собствените й действия с оттеглянето от сделката за износ на украинската реколта през Черно море. Вярваме, че международната общност трябва да отвърне решително на умишлените действия на Путин за предизвикване на глад по света, каза върховният представител.

Той допълни, че по въпроса с Турция ЕС е убеден, че развитието на силни двустранните отношения е от взаимен интерес. По неговите думи е необходимо преодоляване на различията с Анкара.