Европейският съюз отказва да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения и смята за опасно желанието да се променят границите насилствено. Такова мнение изрази дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини по време на дебат с евродепутатите. Той се проведе през последната пленарна сесия на ЕП в Страсбург преди европейските избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"ЕС не признава суверенитета на Израел върху окупираните територии и тази позицията, повтаряна много пъти, се прилага и за Голанското плато", анексирано през 1967 г. от еврейската държава.

"Модифицирането на границите насилствено е опасна идея. Международните норми трябва да бъдат спазени".

По време на дебатите Могерини призова страните от ЕС да пратят отново военни кораби в Средиземно море, за да позволят на европейската операция "София" да изпълнява мисията си, насочена срещу трафика на оръжия и на петрол в Либия.

"Без кораби, "София" не е способна да изпълни мисията си, която се изразява в спазване на ембаргото върху оръжията и петрола в Либия", каза Могерини.

"Това е отговорност на страните членки, това е техен избор. Надявам се, че те ще размислят в идните седмици. Има смисъл в това", пледира тя.

"За никого не е тайна. Препоръчах на страните членки да не изтеглят корабите, които действат в международни води, защото те имат много разубеждаващ ефект върху трафикантите", допълни тя.

Мандатът на операция "София" бе удължен в края на март със 6 месеца, до 30 септември, но с временно преустановяване на разгръщането на военни кораби в операцията заради отказа на Италия, която командва "София", да допуска кораби с мигранти, спасени в открито море, да акостират на италиански пристанища.

По време на дебата днес в ЕП Могерини каза още, че ЕС се надява на съставяне на цивилно правителство в Судан.