Европейският съюз не планира да въвежда обща карантина и да затваря граници заради увеличаващия се брой на заразените с коронавируса. Това става ясно от видеообръщение на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

За да хармонизира нормите на движение в рамките на общността, ЕК е разработила единна система за класифициране на регионите в зависимост от нивото на разпространение на коронавируса.

"На картата на Европейския съюз всички региони ще бъдат маркирани като червени, оранжеви и зелени зони в зависимост от разпространението на заразата. Убедени сме, че не трябва да има ограничение в пътуванията на европейските граждани", обясни фон дер Лайен.

Тя допълни, че националните правителства трябва да предоставят своевременно пълна информация за въвеждането на ограничителни мерки, за да се хармонизира движението на хора в рамките на ЕС.

"Много национални правителства наложиха ограничения върху трансграничното пътуване през последните месеци. Това доведе до объркване в националните мерки, в Европейския съюз имаме различни видове цветни кодове, различни критерии и различни правила за тестване и карантина. Трудно е да се разбере къде можете да отидете, какви правила да спазвате, кога ще стигнете там и какви правила трябва да спазвате, когато се върнете. Трябва да синхронизираме тази система, за да направим правилата по-понятни за европейците", каза председателят на Европейската комисия.

От началото на пандемията около 37,4 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,07 милиона са починали.

Борис Джонсън обяви ново затягане на мерките

Британското правителство засили мерките за борба с коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС. Британският премиер Борис Джонсън обяви за въвеждането на нова тристепенна система на ограничения заради коронавируса, която ще действа на територията на Англия.

Според степента на заразяване с коронавируса районите в Англия ще бъдат означавани като зони с "нисък", "повишен" и "много висок" риск, което ще определи и мерките, които ще се въвеждат на местно ниво. Новите мерки включват затваряне на част от пъбовете на фона на бързите темпове на разпространение на коронавируса в Англия.

Ще бъдат затваряни пъбовете и баровете в районите с "много висок" риск. Към настоящия момент единствената зона с "много висок" риск е районът на Мърсисайд, като там също така ще спрат работа фитнес салоните, развлекателните центрове и казината, обяви премиерът. Ограниченията ще влязат в сила от 14 октомври.

"Трябва да действаме, за да спасим животи", каза Джонсън пред парламента, като подчерта, че не иска нова национална карантина. "Ако позволим на вируса да вилнее, то простата математика показва, че ще регистрираме не само ужасен брой на смъртните случаи, а и че нашата здравна система ще бъде връхлетяна от неконтролируема втора вълна на Covid-19, заради която нашите лекари и медицински сестри просто няма да могат да лекуват страдащите от други заболявания", изтъкна Джонсън.

Най-скорошните данни за разпространението на вируса показват, че то е много голямо в Северна Англия и в някои южни райони, заявиха британските здравни власти. Великобритания регистрира днес нови 13 972 случая на заразяване с коронавирус. Вчера те бяха 12 872.

Смъртните случаи от вируса днес са 50. Борис Джонсън заяви, че има признаци на надежда за появяването на ваксина срещу Ковид-19, но в същото време предупреди, че Великобритания трябва да гледа реалистично на случващото се и да не приема за даденост появата на ваксината.