Европейският съюз призова за успокояване на ситуацията в Албания, където полицията влезе в сблъсък с демонстранти при събарянето на сградата на Националния театър в Тирана, предаде Танюг.

"От рано сутринта с дълбока загриженост следим развитието на ситуацията около театъра. Призоваваме всички страни да се въздържат и да избягват ескалация на напрежението", съобщи делегацията на ЕС в Тирана.

В съобщение, публикувано в Туитър, делегацията на ЕС посочи, че Националният театър е бил съборен въпреки призивите на Брюксел за диалог между властите и гражданското общество преди вземането на "необратими решения".

"Съжаляваме, че съответните национални и местни институции не се отзоваха на призивите ни", посочиха представителите на Брюксел.

Снимка: БТА

Медиите съобщиха днес за сблъсъци в Тирана, когато интелектуалци и граждани се противопоставиха на разрушаването на сградата на театъра, построена от италианците по време на окупацията на Албания през Втората световна война.

Сред демонстрантите можеха да се видят и лидери на опозицията, които призоваха за сваляне на правителството заради унищожаването на театъра.

По-рано полицията изтласка група актьори и някои опозиционни лидери от сградата преди тежката техника да започне да я руши.

Снимка: БТА

 Артистите и други граждани настояваха сградата да бъде реновирана вместо събаряна.

Според опозиционен политик 30 души, включително един журналист, са били задържани от полицията. Властите не коментираха тази информация.

Телевизионни кадри показаха как Моника Круемади, лидер на малка опозиционна партия и съпруга на президента, е вкарвана в полицейски микробус.

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша призова албанците да свалят правителството заради разрушаването на театъра.

Националният театър на Албания беше разрушен, преди да влезе в сила решението на Градския съвет за това, с което е бил нарушен законът за местната администрация, съобщи "Албениън дейли нюз".

Снимка: БТА

Общинският съвет на Тирана прие решението за разрушаване на сградата на заседание чрез видеоконферентна връзка на 15 май, но по закон стъпката влиза в сила десет дни след вота на общинарите, отбелязва изданието.

Според "Албениън дейли нюз" разрушаването на театъра, което предизвика редица критики и несъгласие, е следвало да бъде извършено на 25 май.