Европейската комисия отново изключи възможността за предоговаряне на споразумението с Великобритания за Брекзит, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Изключено е да предоговаряме или отново да разглеждаме споразумението за напускане, защото то е най-доброто възможно решение", каза на пресконференция говорителката на ЕК Мина Андреева. Тя подчерта, че в момента не се водят никакви преговори между Брюксел и Лондон за Брекзит.

По-рано в медиите се появи информация, че британската министър-председателка Тереза Мей е поискала от свои сътрудници да направят преглед на алтернативни договорености за ирландската граница.

Говорител на Мей каза, че британското правителство е съсредоточено върху приемането на законодателството, необходимо за ратифициране на излизането на Великобритания от Европейския съюз. По думите му преговорите между управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи за Брекзит продължават и ще изискват компромис от двете страни.

Депутати от управляващата във Великобритания Консервативна партия ще обсъдят възможността да внесат нов вот на недоверие срещу премиера Тереза Мей. Британският премиер оцеля след вот на недоверие, внесен от лейбъристите в средата на януари.

По информация от британски медии парламентарната комисия "1922", която включва депутати от торите, ще заседава на днес, за да обсъди възможни начини за отстраняване на Мей от властта. Във връзка с проточилия се път към Брекзит консерваторите сериозно се опасяват очакваните избори за Европейски парламент през май да не се превърнат в "катастрофа" за партията им.

Националистически ли е подходът за Брекзит

"Брекзит е много лошо развитие на събитията както за Европа, така и за Великобритания", казва Ципрас. "Но всичко, което виждаме днес, е следствие от шовинистичната реторика, обещанията за пробив чрез националистически подход, а не чрез колективни решения." Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс. Той припомни, че Гърция от своя тъжен опит е осъзнала, че продължаването на членството в еврозоната и ЕС съответства на националните й интереси.

"Ако в такава важна държава като Великобритания има толкова много трудности в търсенето на път за Брекзит, представете си какво (би могла да преживее) Гърция. Събитията около излизането на Обединеното кралство от общността доказват, че този път, националистическият път, не представлява посока, с помощта на която е възможно да бъде постигнат пробив в разрешаването на реалните проблеми", допълва гръцкият премиер.