Лидерите на Европейския съюз възнамеряват да дадат краен срок на Великобритания до 11 април да реши ще участва ли в изборите за Европейски парламент в края на май, съобщи вестник "Файненшъл таймс" на сайта си.

Ако Лондон реши, че няма да участва в изборите, ще напусне ЕС на 7 май - с или без споразумение, пише изданието, информирайки за водещите се до късно тази нощ при закрити врата преговори на срещата на върха на страните от ЕС в Брюксел.

Според "Файненшъл таймс" тази информация ще бъде потвърдена в заключителния документ за резултатите от двудневния съмит. Това означава, че средата на април ще стане "точката, от която няма връщане" за Обединеното кралство. При съгласие да участва в изборите, Лондон ще получи от ЕС значителна отсрочка в преговорите, за да може отново да формулира своя преговорна позиция, да проведе предсрочни избори или повторен референдум, отбелязва всекидневникът.

По-рано източници в кулоарите на съмита съобщиха за обсъждането на още една дата, за която може да бъде отложен Брекзит - 22 май, и то при условие, че споразумението, договорено с Брюксел, бъде одобрено от британския парламент до края на месеца. Франция обаче е била протви.

Дискусиите в Брюксел продължават, защото освен това такава твърда позиция не се приема от Германия, която е против такива ултимативни варианти при положение, че вътрешнополитическата ситуация в Лондон е толкова сложна и неясна.