Помощта ще послужи за наемането на квартири и за средства за лични нужди.

Досега ЕС е помогнал на 41 000 бежанци в Гърция да наемат квартира в страната. Общо Атина е получила за мигрантите 1,5 милиарда евро от общностния бюджет.

Комисията пояснява, че превеждането на пари в брой на мигрантите помага за тяхното достойно съществуване, увеличава избора им и помага на местната икономика. Допълва се, че отпуснатата днес допълнителна помощ е по механизма за извънредни обстоятелства, предаде БТА.

Общо 1968 бежанци и мигранти са пристигнали на гръцките острови в северната част на Егейско море. От тях 1369 са стигнали до остров Лесбос, 541 - до остров Самос и 58 - до остров Хиос. През януари на същите острови пристигналите са били 1504, а през февруари техният брой е бил 997, сочат данни, изнесени от гръцкото електронно издание на в. Нафтемборики".

За сравнение през март 2017 г. в северната част на Егейско море пристигналите мигранти и бежанци са били 1407, докато през март предходната година те се наброявали 8604. Според данни на турската брегова охрана, изнесени в нейния сайт, през целия месец март тази година в турски териториални води са били регистрирани 34 опита на бежанци и мигранти, като обратно са били върнати на брега 1409. Вчера също е имало два опита, пише още в. "Нафтемборики".

Лодка с около 60 бежанци е била открита близо до гръцкия остров Самос, предаде междувременно днес Нюз.ин. Бежанците са спасени след успешна операция на плавателни съдове на гръцката пристанищна полиция, на Европейската служба за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС - Фронтекс и хеликоптер на гръцката бойна авиация.

Операцията е започнала, след като бежанец от лодката се е обадил на спешния телефон 112. Действията на спасителните екипи са били затруднени от силен вятър.