"Европейският съвет прие днес план за действие за гарантиране на енергийната сигурност", съобщи президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес, предаде БТА.
"Цените на енергийните суровини трябва да останат достъпни, за да се запази конкурентоспособността на европейската икономика", посочи Ромпой.

Европейският съюз има най-големият енергиен пазар в света - 500 милиона жители и 20 милиона фирми, които потребяват една пета от енергията в света. Съюзът обаче зависи и  много от вноса на енергия и през 2030 година ще трябва да внася 70% от нея, ако не се променят нещата. Заради това президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви, че е необходимо да се създаде интегриран енергиен пазар, който да е готов до 2014 година. До тази дата газът и петролът трябва да могат да се движат свободно из Европа. Предвижда се всички двустранни енергийни сделки с доставчици от страни извън ЕС, да стават след консултации с Европейската комисия.

Един от вариантите за енергийна независимост е проектът Набуко - газопровод, който ще доставя газ от Азия на Европа, заобикаляйки Русия. София се интересува от този проект, но и от другия - Южен поток, който ще доставя газ от Русия през България до Италия и Австрия. Според премиера Бойко Борисов това не създава проблеми на България с другите европейски страни.

„Ние еднакво добре работим и с едната, и с другата страна. Това, че Набуко е приоритет и е във всяко наше съвещание, и ние сме тези, които искаме той да стане по-бързо. Това, което смущава в момента, е, че имаме забавяне и оскъпяване с няколко милиарда“, каза Борисов.

Европейският съвет реши да се ускори работата по въвеждането в експлоатация на повече електромобили - до средата на годината страните трябва да имат стандарт за зарядни системи за колите, а до средата на 2012-а – и за зарядни станции.

Очакваната стойност на енергийните проекти в Европа през следващите десет години е един трилион евро.

Новият енергиен план включва и редица интересни уговорки, отбелязва ИТАР-ТАСС. В раздела за възобновяеми енергийни източници, например, е включено разширяване на инвестициите за развитие на "енергетика с ниски въглеродни емисии". Това е включено по искане на Франция и Чехия и фактически дава на европейските страни възможност да продължат развитието на ядрената си енергетика.
Европейските страни планираха да се откажат от атомната енергетика под силния натиск на екологичното лоби през 90-те години на миналия век, когато бяха пресни спомените за Чернобилската катастрофа, а цените на въглеводородите бележеха исторически минимум, припомня ИТАР-ТАСС.
На срещата Германия и Франция предложиха европейски пакт за засилване на конкурентоспособността, за да бъде преодоляна дълговата криза, разтърсила валутния съюз през изминалата година. В навечерието на срещата председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу лансира новия стратегически проект за Централна и Източна Европа, чиято цел е да свърже енергийната инфраструктура на страните, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море т. нар. Коридор "Север-Юг" .

На срещата Германия и Франция предложиха европейски пакт за засилване на конкурентоспособността, за да бъде преодоляна дълговата криза, разтърсила валутния съюз през изминалата година.