Европейският съюз е съгласен да отложи Брекзит за 22 май, ако британският парламент одобри другата седмица споразумението за развода, договорено от премиера Тереза Мей - това гласи проектокомюнике на срещата на върха в Брюксел, което се провежда тази вечер.

Условието е категорично сделката да бъде приета до края на този месец, уточни източник на ТАСС в кулоарите. Той подчерта, че ако британските депутати не успеят да одобрят споразумението от трети опит, тогава ще бъде свикана извънредна среща на върха на ЕС, за да бъде взето окончателно решение какво да се направи по въпроса за Брекзит.

В текста на документа, който се основава на заключения, обсъдени от лидерите на останалите 27 страни членки на блока, се отбелязва, че не може да бъдат внасяни промени в сделката, цитираха го Ройтерс и БТА. В него се допълва още:

"Европейският съюз се ангажира да се съгласи, преди 29 март 2019 г., на удължаване (на процеса на Брекзит) до 22 май, при условие че Споразумението за оттеглянето (на Великобритания от блока) бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица".

В проектокомюникето се подчертава, че "предвид факта, че Обединеното кралство не възнамерява да организира избори за Европейски парламент, удължаване не е възможно след тази дата" и се путочнява, че всички едностранни ангажименти, изявления и други действия трябва да бъдат съвместими със споразумението за Брекзит.

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер се прегърнаха

Снимка: AP/БТА

Лидерите от Европейския съюз обаче обсъждат няколко варианта за отлагане на Брекзит - включително до 7 май, до края на годината или дори с отворена дата, казаха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

По-рано Тереза Мей поиска излизането на страната й от ЕС, което е планирано за 29 март, да бъде забавено до края на юни.

Първоначално на срещата е било лансирано предложение Брекзит да бъде отложен за 22 май - непосредствено преди изборите за Европейски парламент, които ще бъдат произведени от 23 до 26 май. Франция обаче е била против и последната оферта на масата е датата 7 май.

"Това просто ще ни даде повече време, за да се подготвим за Брекзит без сделка", заяви един дипломат.

Мей ще даде пресконференция в Брюксел по-късно тази вечер, казаха от нейната канцелария, без да посочат точен час.

Междувременно повече от 1 милион души подписаха вече петиция, поместена вчера на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в блока, предаде Ройтерс.

Само за няколко минути петицията събра хиляди подписи, след като късно снощи министър-председателката Тереза Мей направи телевизионно обръщение. Тя упрекна законодателите, че не са успели да се споразумеят по стратегия за Брекзит и призова парламента да направи окончателен избор. Крайно време е да вземем решение", каза Мей на британците и добави: "аз съм на ваша страна".

Говорител на камарата на общините каза, че парламентарният сайт се е сблъскал с "технически проблеми", заради значителното и продължително натоварване на системата", предаде Франс прес.

Сред подписалите е и актьорът Хю Грант. "Подписах като всеки разумен човек в страната. Налице е извънредна ситуация", написа Грант в Туитър.

Петицията бързо надхвърли 100 000 подписа, нужни, за да бъде проведен дебат в парламента.

"Правителството многократно е заявявало, че напускането на ЕС е "желание на народа". Трябва да сложим край на това изтъкване, като докажем силата на сегашната обществена подкрепа за оставане в ЕС", пише в текста, придружаващ петицията. Втори референдум "не би могъл да бъде организиран, затова гласувайте сега", призовава документът.

Инициаторка на петицията е Маргарет Ан Георгиаду.

"За много хора е сега или никога", обясни тя пред Би Би Си.

Георгиаду каза, че след референдума през юни 2016 г., на който 52 процента се обявиха за напускане, гласът на привържениците на оставане в ЕС, като нея, е бил заглушен, а те са били пренебрегнати.

Британските депутати не можаха да се споразумеят по условията за напускането, което накара министър-председателката да поиска от Брюксел отсрочване на Брекзит до 30 юни.

Тези седмица парламентът в Лондон отхвърли възможността за втори референдум за Брекзит.

Петицията "За отмяна на член 50 и оставане в ЕС" е била подписана от 1 000 128 души до 14.50 ч. днес.

Запитана за становището на Тереза Мей по отмяна на член 50, говорителка на министър-председателката каза, че "това не е нещо, което тя е подготвена да направи".

Привърженици на петицията написаха в Туитър, че подкрепата за нея показва колко силна е съпротивата срещу стратегията на Мей, докато привърженици на Брекзит настояват, че петицията трябва да събере повече подписи от онези 17,4 милиона британци, подкрепили напускането на ЕС преди три години.