Във вторник, 29 януари, британският премиер Тереза Мей получи мандат от парламента да предоговори споразумението за излизането на Великобритания от ЕС на 29 март и за "предпазния механизъм" за избягване на физическа граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Още същата вечер обаче Тереза Мей и парламентът в Лондон получиха категоричен отпор от ЕС на исканията си за промени в договора за излизането на страната от структурите на Общността.

Откъде и какъв отпор получи Лондон

ЕС има нужда Великобритания да разясни следващите си стъпки по Брекзит, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Продължаваме да приканваме британското правителство да разясни намеренията си по отношение на следващите си стъпки, колкото се може по-скоро", каза Тимерманс.

Договореното с ЕС споразумение за Брекзит е най-доброто и единствено решение, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Франс прес.

"Позицията ни е ясна: споразумението за напускане е най-доброто и единствено решение за организирано излизане", заяви Маас в интервю за медийната група Функе.

"Германия и целият ЕС са твърдо на страната на Ирландия. Няма да оставим Ирландия изолирана по този въпрос", увери Маас.

Преговарящите по Брекзит прекараха две години в търсене на алтернативи на предпазния механизъм за избягване на твърда граница между двете Ирландии и не намериха никоя, която да работи, изтъкна ирландският външен министър Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес британският министър за Брекзит Стивън Баркли каза, че Лондон проучва такива варианти, но не каза какво би могло да замени предпазния механизъм.

"Всички тези неща вече ги минахме. Изпробвахме ги и установихме, че не издържат на проверка, а сега имаме британски премиер, който отново пледира за същите неща, които бяха изпробвани", заяви Ковини.

Тереза Мей обяви, че ако до 13 февруари не бъде сключено ново споразумение с ЕС, тя ще организира гласуване на 14 февруари за Брекзит без споразумение.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че ЕС е единен в защитата на споразумението с Великобритания по напускането й, предаде Асошиейтед прес.

"Институциите на ЕС остават единни и ние стоим зад договореното с Великобритания споразумение", каза Барние.

Представителят на Европейския парламент по въпросите на Брекзит Ги Верхофстат иронизира британския политически процес за Брекзита и настоя Великобритания най-после да представи смислени предложения как да напусне ЕС.

"Трябва да се престане с това: едно изменение в текста с 10 гласа "за", после друго изменение с 10 гласа "против", едно изменение едва минава, друго се отхвърля", каза той за снощното заседание на британския парламент, на което бяха гласувани седем поправки на споразумението за Брекзит, от които две бяха приети.

"Така не се изграждат бъдещи отношения с ЕС", заяви Верхофстат.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че останалите 27 страни от ЕС продължават да са единни по въпроса за Брекзит и няма да предоговарят споразумението за напускане на Великобритания, предаде Ройтерс.

"27-те правителства остават единни по Брекзита. Надявам се, че можем да избегнем твърд Брекзит. Трудно е да си представим, че можем да предоговорим споразумение, което вече беше одобрено от страните членки на ЕС", каза Таяни.

Френският президент Еманюел Макрон побърза да заяви още снощи, че споразумението за напускане няма да бъде отворено за предоговаряне, което "Гардиън" коментира така: "унизително изказване, което трудно може да се отмине".

Лондон предупреди ЕС

"В окончателното споразумение ще трябва да има някакви отстъпки от ЕС по предпазния механизъм за Ирландия. Ако се стигне до Брекзит без споразумение, няма да получат и едно пени от нас", заяви държавният министър за Брекзит Куази Куартенг, имайки предвид договорената сума, която Великобритания да плати по "развода" си с ЕС в размер на около 39 милиарда лири.

Тереза Мей заяви, че достъпът до британските териториални води за риболов не подлежи на предоговаряне с ЕС, ако се стигне до нови преговори по споразумението за Брекзит. На въпрос от депутат дали ще се бори срещу опити на страни от ЕС да запазят досегашния си достъп до британските териториални води за риболов Мей отвърна: "Това вече е договорено и не подлежи на предоговаряне."

Има ли шанс да отпадне предпазният механизъм

Предпазната мярка е подсигурителен механизъм в споразумението за напускане (предназначен да гарантира, че ирландската граница ще остане отворена, ако Великобритания не постигне дългосрочна търговска сделка с ЕС). Тази мярка разгневи брекзитърите, които казват, че тя може да впримчи Обединеното кралство в митнически съюз с ЕС, пише "Гардиън". Защо? Защото може да постави Северна Ирландия за неопределен период под разпоредби, различни от останалата част на Обединеното кралство.

По-рано този месец Мей каза пред парламентаристите: "Истината е, че ЕС не беше готов да се съгласи (на промени в споразумението за напускане), а отхвърляне на предпазната мярка . . . означава да няма сделка".

Това, което преди беше невъзможно, сега изглежда е просто трудно. Министър-председателят на практика каза на парламентаристите, че може да предоговори въпроса за предпазната мярка в сделката за Брекзит и да я замени със споразумение за свободна търговия с все още неизвестен начин на действие, за да се избегнат митнически проверки на ирландската граница.

"Споразумението за предпазен механизъм има за цел да увери ирландците, че няма да има твърда граница. Припомнете си, че не става дума само за Ирландия - всяка стока, която влезе през границата, влиза в общия пазар. Това засяга Германия, Франция, Полша", изтъкна по въпроса Мишел Барние.