Няма връщане назад в сделката за закупуването на руските системи за противоракетна отбрана "Ес-400", каза днес турският президент Раджеп Тайип Ердоган преди срещата си президента на Русия Владимир Путин в кулоарите на форума на Г-20 в Осака, предадоха осведомителните агенции.

По думите на Ердоган сделката е доказателство за подобрените отношения между Анкара и Москва. Той добави, че очаква първата доставка на системите в първата половина на юли.

Снимка: БТА

САЩ заплашват Турция със санкции, ако купи "Ес-400", тъй като тази система не са съвместима с отбраната на НАТО. Освен това според Вашингтон сделката компрометира американския изтребител "Локхийд Мартин Еф-35", в чието изграждане участва Турция и тя планира да го купи.

По-късно днес Ердоган се срещна и с американския президент Доналд Тръмп, след което Тръмп каза, че двамата търсят решение на казуса с руската система за ПРО. Президентът на САЩ съобщи, че "по някое време" ще посети Турция и в отговор на въпрос за санкциите каза, че те все още са възможни.