Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че границите на Турция към Европа ще останат отворени за мигрантите, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк и БТА.

"Когато отворихме вратите, започнаха да идват обаждане след обаждане по телефона - "Затворете вратите". Ние казахме: "Този въпрос приключи, вратите вече са отворени. Сега вие ще поемете своя дял от товара", казва Ердоган.

Ердоган посочи, че на предстоящата в четвъртък среща с руския си колега Владимир Путин в Москва ще обсъди най-новите развития в Сирия. "Надявам се да бъдат взети необходимите мерки като прекратяване на огъня и че ще намерим решение на този въпрос", каза той.

"Няма да дадем възможност на онези, които се стремят да обсадят нашата страна с терористични организации, да я заплашват с режими, хвърлили око на наши градове, и да я спъват с икономически капани", заяви още турският президент.

"Придаваме "голямо значение" на сътрудничеството "с нашите турски партньори" в Сирия", увери говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

В същото време той потвърди ангажимента на Русия към "териториалната цялост на Сирия" и "борбата срещу терористите".

Песков обърна внимание на предупреждението на руското министерство на отбраната, че Русия вече не може да гарантира безопасността на турските самолети над Сирия, след като сирийското правителство затвори въздушното пространство над провинция Идлиб.