Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще се построи нов президентски дворцов комплекс в долината Малазгирт. Той посочи това в емоционална реч пред многохилядно множество, което се стече на голям митинг, с който на 26 август се отбеляза 647-та годишнина от битката при Малазгирт.

Турски медии съобщиха, че над 75 хиляди души са участвали в митинга.

Малазгиртската битка се е състояла през 1071 г. между войниците на Византийската империя и Селджукските турци, които извоюват ценна победа под предводителството на султана Алп Арслан,

Битката при Малазгирт (Манцингер в европейските източници) фактически е най-яростната във войните, водени между Византийската империя и армията на Селджукските турци, чието настъпление за завладяване на византийските територии започва от Източен Анадол. В Малазгиртската битка Византия хвърля около 50-хилядна войска, а селджуките - около 30 хиляди.

Районът на военните действия е около езерото Ван в Източна Турция. Византийците са предвождани от Роман IV Диоген, а селджуките - от Алп Аслан, и извоюват победа.

Победата в Малазгиртската битка фактически се счита за начало на трайното завладяване на Анадола от селджукските турци и настаняването им там. За кратко време, според историците за около 5 години, селджуките успяват да отвоюват всички византийски територии и фактически покоряват Анадола.

Алп Арслан е вторият султан на Голямата Селджукска държава и се счита за първият владетел на турската държава.

Ахлат, където Алп Арслан построил своята шатра и направлявал победните действия на войниците си, е селище с около 30 хиляди души население днес. Изградено е върху обширно плато и се намира в източната провинция Ван, до границата с Иран.

В речта си пред хилядното множество Ердоган сравни Анадола с бент, който, ако се събори, ще помете всичко.

"Не забравяйте, че Анадола е като един бент. Ако този бент се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите. Всички тези географски територии са изложени на опасност, ако се премахне сянката на вековния чинар. Нашето съществуване се дължи на победата, която Алп Арслан спечели при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, целите Балкани. Малазгирт не е само спечелена битка, а с нея ние обявихме пред целия свят, че сме нация", каза Ердоган.

По думите на турския държавен глава президентският дворец в Ахлат ще се простира върху 10 декара площ.

"Той ще бъде символ на единството и братството на нашия народ, които сме достойни наследници на султан Алп Арслан", заяви Ердоган като посочи, че идеята за построяване на президентски дворец в източен Анадол е на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, с когото са политически съюзници.

Платото, където се е разиграла Малазгиртската битка, е обявено за национален парк в Турция.