Старото летище на Истанбул Ататюрк ще бъде превърнато в болница за лечение на заболелите от COVID-19. Болницата ще разполага с 1000 легла и ще бъде пусната в действие до 45 дни. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в днешното си обръщение, което направи в телеконферентна връзка след заседание с министрите Сюлейман Сойлу на вътрешните работи и Фахреттин Коджа на здравеопазването, предава БТА.

Втора болница за лечение от COVID-19 ще бъде открита в района Сандажактепе на азиатския бряг на Истанбул, която също се предвижда да влезе в действие до 45 дни, посочи Ердоган.

Държавният глава обяви нови мерки срещу пандемията COVID-19.

Всички посещаващи здравните заведения се задължават да носят защитни маски.

Маските ще се раздават безплатно в магазинната мрежа. Забранява се те да бъдат продавани.

Ердоган заяви, че ще се ограничи още повече движението на населението навън с изключение на служебно заетите.

По думите му към момента няма притеснения в снабдяването на населението с храна и продукти, а също и с дезинфектанти. Няма да има и занапред, увери той.

Президентът посочи, че средствата във фонда за борба срещу COVID-19 са увеличени.

До момента са събрани един милиард и 500 млн.турски лири в рамките на националната дарителска кампания за набиране на средства за най-силно засегнатите от епидемията COVID-19 .

Междувременно турски медии съобщиха, че трима депутати от Великото национално събрание на Турция са имали положителен резултат за коронавирус в направените тестове.