Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната му преговаря с Иран и Русия, за да се предотврати в контролираната от бунтовници сирийска провинция Идлиб хуманитарна катастрофа като тази в Алепо през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

Президентът посочи също, че се водят преговори със САЩ за прочистване на сирийския град Манбидж от терористи, отбеляза ТАСС, като се позова на Анадолската агенция.

Ердоган направи това изявление ден след като се срещна с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и преди планирана за следващия месец среща между лидерите на Турция, Иран и Русия.

Очаква се сирийските правителствени сили да предприемат настъпление в Идлиб, което буди опасения, че провинцията може да се превърне в поредна арена на хуманитарно бедствие.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура предлага цивилните от Идлиб да бъдат евакуирани в контролирани от правителството райони и предупреди, че близо 3 милиона души може да бъдат засегнати от предстоящата военна офанзива.

Пред репортери емисарят на ООН днес отбеляза, че в гъстонаселения район се намират около 10 000 свързани с Ал Каида бойци и техните семейства.

Де Мистура каза, че предложението за евакуация е осъществимо и че той ще посети лично района, за да се запознае с положението на място.