Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна днес на официално двудневно посещение в Сърбия, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Ердоган бе посрещнат на белградското летище "Никола Тесла" от сръбския президент Александър Вучич, от посланика на Сърбия в Анкара Зоран Маркович и от турския посланик в Белград Танжу Билгич. По време на официална церемония гостът беше приветстван с топовни залпове.

Снимка: AP Photo/Darko Vojinovic/БТА

Заедно с турския президент в Белград пристигнаха съпругата му Емине Ердоган, министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, министърът на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли, министърът на транспорта и инфраструктурата Джахит Туран, турският президентски говорител Ибрахим Калън, ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

По информация на СиЕнЕн-Тюрк самолетът на Ердоган е бил съпровождан от самолети на сръбските военновъздушни сили по време на полета в сръбското въздушно пространство.

Стокообменът между Турция и Сърбия през 2018 г. е бил 1,2 милиарда, като двете страни планират да го увеличат до 2 милиарда, а по-нататък - и до 5 милиарда евро годишно, заяви турският президент в интервю пред сръбския вестник "Политика" преди посещението си в Сърбия на 7-8 октомври, съобщи по-рано ТАСС.

Той изтъкна, че в Сърбия работят 800 турски компании, които осигуряват 8000 работни места.

По време на посещението Ердоган и Вучич ще поставят началото на строителството на магистралата Белград - Сараево. Договорът за строителството беше възложен на турската компания Ташяпъ. Пътят ще свърже Сърбия с европейския коридор 5, който преминава през Унгария, Хърватия и Босна и Херцеговина.

В интервюто за "Политика" турският президент заяви подкрепата си за диалога между Белград и Прищина за постигането на цялостно споразумение по косовския въпрос.

"Договор, постигнат от двете страни, ще бъде приемлив и за нас", каза Ердоган. По въпроса за сръбския регион Санджак, населен с голямо мюсюлманско население с тесни връзки с Турция, турският президент заяви, че уважава териториалната цялост на Сърбия.