Турция е готова да допринесе по всякакъв възможен начин за намирането на решение на войната в Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от визитата си в Украйна, предаде частната телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Ердоган посочи, че е изразил пред украинския лидер Володимир Зеленски готовността на страната си да бъде домакин на преговори между него и руския президент Владимир Путин (самият Зеленски заяви след края на преговорите, че преговорите с Русия са възможни само ако руските войски напуснат украинската територия).

По думите на турския президент войната в Украйна е била водещата тема на разговорите му със Зеленски, като той е заявил пред украинския лидер, че Турция ще продължи солидарността и подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Заявих още, че ще продължим да допринасяме за разрешаването на войната чрез дипломация и преговори. Точно както казах на г-н Путин по време на посещението ми в Сочи, напомних и на г-н Зеленски, че можем да бъдем домакини на среща между тях, заяви Ердоган.

Президентът подчерта, че темата за Запорожката АЕЦ също е присъствала в разговорите. Според него Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) трябва да следи въпроса отблизо и да поеме определена отговорност за това какво трябва да се направи.

"Зеленски поиска специално следното от нас: Русия да премахне всички мини и подобни обекти тук (в района на Запорожката АЕЦ) и този въпрос незабавно да престане да буди страх. Защото това е елемент на заплаха", каза Ердоган.

Президентът заяви, че ще обсъди въпроса с руския лидер Путин и специално ще поиска от него Русия да изпълни ролята си в това отношение като важна стъпка за световния мир. Те трябва да направят това, добави Ердоган.

Същевременно експерти от Държавната инспекция за ядрено регулиране в Киев отправиха предупреждение, че обявеното от руските окупатори спиране на Запорожката АЕЦ може да предизвика катастрофа като тази в японската "Фукушима-1" през 2011 г., информира украинското издание "Дзеркало тижня", цитирано от БТА.

Руското министерство на отбраната заяви вчера, че Запорожката АЕЦ може да бъде затворена, ако украинските сили продължат да обстрелват обекта - нещо, което Киев отрича да е правил. Украинското военно разузнаване предупреди междувременно за възможна руска операция в АЕЦ днес, след като на работещите в превзетата от Русия в началото на март електроцентрала им е било казано в петък да си останат вкъщи .

Ако се прекъсне енергозахранването на централата, може да излязат от строя системите за охлаждане, да се повредят активните зони на реакторите и да бъдат изхвърлени радиоактивни вещества в околната среда. Точно по този сценарий се разви аварията във "Фукушима", но заради природни катаклизми, припомня "Дзеркало тижня".

Постоянното електрозахранване е необходимо за собствените нужди на АЕЦ - за охлаждане на ядреното гориво в активните зони и на отработеното гориво в басейните и за поддържане на системите за контрол и управление. За целта трябва или да работят енергоблоковете, или да се получава енергия отвън.

При спиране на всички блокове трябва да се гарантира стабилно външно енергоснабдяване. Обстрелите обаче са повредили три от четирите електропровода, свързващи АЕЦ с енергийната система на Украйна. Ако бъде повреден и четвъртият, централата няма да може да получава енергия за своите нужди.

Краткосрочните й потребности могат да бъдат задоволени с дизелови генератори, но за да работят те продължително време, е нужно дизелово гориво. А според специалисти руските военни може да възпрепятстват горивните доставки.

След като спре подаването на енергия, ядреното гориво ще започне да се топи и може да изтекат радиоактивни вещества. В Запорожката АЕЦ има шест енергоблока и сухо хранилище за отработено ядрено гориво. Затова "развитието на аварията няма да се ограничи с регионални проблеми за Украйна, а може да доведе до трансгранични последици", алармират експертите.

Според метеорологичните условия радиоактивният облак може да бъде отнесен на територията на Европа или в Русия и Беларус, където ще предизвика радиоактивно замърсяване на обширни територии. Освен това заразена вода от Каховския язовир може да попадне в Днепър и Черно море, прогнозира украинската Държавна инспекция за ядрено регулиране.