Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и държавният глава на Украйна Володимир Зеленски днес разговаряха по телефона, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, като се позовава на Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Двамата са обсъдили последните развития, свързани с войната в Украйна. Ердоган е изразил удовлетворение от това, че "размяната на пленници между Русия и Украйна, върху която е работено много време, е завършила успешно".

Турският президент е предложил на Зеленски посредничество за създаването на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ.

Ердоган, който изтъкна, че споразумението за износ на украинско зърно работи успешно, посочи, че аналогичен подход може да бъде предприет и по отношение на Запорожката АЕЦ и предложението за "необходимото посредничество и съдействие при създаването на демилитаризирана зона около атомната електроцентрала е действително", посочиха от Дирекцията по комуникации на турското президентство.

От своя страна Зеленски написа в официалния си канал в Telegram: "Проведох разговор по същество с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Благодарих му за непоколебимата подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, за принципната позиция за непризнаване на незаконните фиктивни референдуми, които Русия проведе в окупираните територии.

Високо оценяваме личната роля на г-н Ердоган в организирането на неотдавнашната размяна на военнопленници и осигуряването на подслон на украински командири", гласи съобщението.