Турция може да укрепва отбранителните си капацитети, както сама желае, е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред американския в. "Ню Йорк таймс" по време на посещението си в САЩ за Общото събрание на ООН.

Турският лидер е подчертал пред вестника, че придобиването на руски зенитно-ракетни системи С-400 от Турция не подкопава НАТО или западния съюз, съобщи Анадолската агенция.

Анкара нямаше да се наложи да купува С-400, ако Вашингтон беше продал на Турция системи Пейтриът, е казал Ердоган, добавяйки: "ние купуваме собствените си оръжия".

Запитан дали покупката от Анкара на руските системи си е струвала търканията със САЩ, Ердоган каза: "Мисля, че си струваше".

"Можем да укрепваме отбраната си така, както пожелаем", заяви още той.

Преди това в интервю за телевизия Си Би Ес /CBS/ Ердоган посочи, че Турция планира да купи още системи С-400 от Русия, напомня АА.

Вчера в Сочи Ердоган обсъди с руския президент Путин евентуални нови продажби на руски ПВО-системи. Той даде Ердоган даде да се разбере, че иска задълбочаване на военното сътрудничество с Русия, въпреки силната американска съпротива.

Комисията по международни отношения на Сената в САЩ вече предупреди, че всякакви нови покупки от страна Турция ще означават нови санкции съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), предназначени да възпират "противниците" от враждебни действия.