Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е поискал от германския канцлер Ангела Меркел задълбочено разследване на националсоциалистическа нелегална група, добавяйки, че присъдата тази седмица в съдебния процес срещу неонацистката терористична група "не е удовлетворяваща", предаде Ройтерс.

Нелегалната група на Беате Чепе, Уве Мундлос, Уве Бьонхарт е извършила серия убийства и нападения с расистки мотиви от 2000 до 2007 г. Осем от 10-те жертви на триото са турци или от турски произход, дребни търговци. Сред жертвите има и полицайка и една гъркиня.

Беате Чепе, последната оцеляля членка на групата, бе призната за виновна по десетте обвинения в предумишлено убийство и бе осъдена на доживотен затвор от съда в Мюнхен.

"Казахме на Меркел, че този въпрос трябва да бъде разследван задълбочено. Тя няма различно мнение по въпроса", е заявил Ердоган на борда на самолета при завръщането си от Брюксел, съобщиха вестник "Хюриет" и други турски медии.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу тази седмица призова Германия да открие и накаже стоящите зад тези убийства лица "в разузнаването, в "дълбоката държава".

Турският президент е заявил също, че планираната му визита в Берлин може да се осъществи през август.

Междувременно адвокатът на Беате Чепе - Волфганг Хер, обяви, че ще обжалва постановената й доживотна присъда, предаде ДПА.

Уве Бьонхарт, Уве Мундлос и Беате Чепе

Снимка: AP/БТА

"Осъждането на (Беате) Чепе за съучастие в предумишлените убийства и грабежи, извършени от (другите членове на "Националсоциалистически нелегални" Уве) Бьонхарт и (Уве) Мундлос не е добре обосновано. Ще обжалваме присъдата", каза Хер.

След като бъде подадено, обжалването трябва да бъде разгледано от Федералния съд в Карлсруе.