Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че с нито един чуждестранен лидер няма контакти на такова високо ниво като с руския президент Владимир Путин. Това заяви днес председателката на руския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко, цитирана от ТАСС.

Президентът Ердоган се срещна в Истанбул с Валентина Матвиенко.

Първото нещо, което каза Ердоган, бе, че с нито един друг лидер няма толкова интензивни контакти като с руския държавен глава Владимир Путин. Ердоган подчерта, че подобни отношения позволяват да се реагира оперативно на остри международни въпроси. Той изтъкна, че всички договорености, които се постигат на ниво президенти, включително в рамките на Съвета за сътрудничество на високо равнище, незабавно се изпълняват, каза Матвиенко пред журналисти след разговорите с Ердоган.

По думите й срещата с Ердоган е била продължителна и конструктивна.

Той изрази удовлетворение от увеличаването на двустранния стокообмен и засилването на икономическото сътрудничество. Той още веднъж изтъкна, че е сигурен, че плановете за достигане на двустранен стокообмен в размер на 100 милиарда долара са напълно реалистични, добави Матвиенко.

По думите й Ердоган е дал положителна оценка на реализацията на проекта за газопровода "Турски поток" и изграждането на АЕЦ Аккую.