Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на изявление на говорител на Европейския съвет.

Ердоган ще обсъди с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен миграцията, сигурността, стабилността в региона и кризата в Сирия, съобщи в Туитър Баренд Лейц, говорител на Шарл Мишел.

Дипломатически източник в Брюксел е заявил за агенция ТАСС, че възобновяването на изпълнението на условията по споразумението за миграцията от 2016 г. от страна на Турция ще бъде главната тема на разговорите. Това се налага, тъй като от седмица десетки хиляди мигранти опитват да преминат от Турция в Гърция.

Съгласно споразумението Турция е длъжна да затвори своята граница с ЕС за нелегални мигранти. В замяна ЕС обеща на Анкара 6 милиарда евро и облекчаване на визовия режим. По данни на ЕК от обещаните средства ЕС е заделил вече за Турция 4,7 милиарда евро. Съюзът не отмени визите за турски граждани, позовавайки се на нарушения на правата на човека в Турция, припомня ТАСС.

По информация от миналата седмица, съобщена също от дипломатически източник, ЕС ще предостави на Турция допълнителни 500 млн. евро и ще реши положително въпроса за визите за турски граждани.

Ердоган предложи Гърция да се "отърве от това бреме"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Гърция трябва да пусне мигрантите да отидат в други европейски държави, предадоха информационните агенции.

"Хей, Гърция, тези хора не идват при вас, за да останат, те идват при вас и продължават към други европейски държави", заяви вчера Ердоган в Истанбул по време на събитие, посветено на Международния ден на жената. "Защо не отворите и вие вратите, да ги пуснете към другите страни и да се отървете от това бреме?", попита Ердоган.

Турският президент критикува Гърция, че незаконно отблъсква мигрантите и ги "удря", "убива" и "измъчва", отбелязва ДПА.

В речта си по повод Международния ден на жената турският президент каза, че жените и децата поемат основният удар на кризата, допълва АП.

"Къса ли се сърцето на Запада от всичко това? Не. Надига ли (Западът) глас? Не", заяви турският президент.

"Никой не реагира на безчовечните действия на Гърция по отношение на бежанците", каза още Ердоган и осъди суровото отношение към жените, които заедно със стотици хиляди други чакат пред границите на Европа. "Пред тях се разпъват телени огради, опитват се да ги върнат обратно, пребиват ги и даже откриват огън по тях", заяви Ердоган, цитиран от ТАСС.

Междувременно Гърция обяви, че ще удължи с 36 км оградата по протежение на границата си с Турция, а вече съществуващата ще бъде укрепена.