Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес парламента да приеме законодателни промени, за да ограничи влиянието на лекарски сдружения и други институции, които критикуват отговора на правителството на пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Ожесточената критика на Ердоган срещу Турския лекарски съюз бе отправена след продължаващите от месеци предупреждения на сдружението, че обявяваните официални цифри за случаите на коронавируса не показват истинския мащаб на пандемията.

Предупреждението на лекарския съюз бе отправено по-специално във връзка с решението на правителството да съобщава само случаите на коронавирус, проявяващи симптоми. По този повод от Лекарския съюз поискаха оставката на здравния министър Фахреттин Коджа и обвиниха здравните власти в прикриване на действителното състояние на нещата от обществеността и от Световната здравна организация /СЗО/.

Турският лекарски съюз призовава за по-голяма прозрачност и координация от страна на правителството, както и за по-енергични мерки за ограничаване на заразата и за защита на здравните работници.

Правителството защитава своя отговор на пандемията. Същевременно в края на седмицата здравният министър посочи пред в."Хюриет", че от 15 октомври Турция ще започне да обявява и асимптоматичните случаи на Ковид-19.

В реч днес пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Ердоган заяви, че Турският лекарски съюз и други професионални сдружения "действат явно по начин, който противоречи на конституцията" и проблемът е "достигнал непоносима степен".

Той предложи регулаторни промени, подобни на промени, приети през юли, които дадоха възможност за съществуване на различни адвокатски колегиии в един и същи град. Адвокати критикуваха тогава тази законодателна промяна, виждайки в нея поредна стъпка за подкопаване на независимостта на съдебната система.

Ердоган изтъкна днес, че регулаторната промяна ще позволи по-добро представителство на лекарите, отколкото единствено чрез Турския лекарски съюз. Той каза, че промени в тази насока трябва да бъдат приети бързо от парламента.

Неговата ПСР има мнозинство в парламента с подкрепата на националистическата Партия на националистическото действие, чийто лидер Девлет Бахчели обвини миналия месец Лекарския съюз в предателство и призова за закриването му.

Правозащитни организации и западните съюзници на Турция критикуват стъпки, които те разглеждат като нарастващ авторитариазъм и заплахи за върховенството на закона при управлението на Ердоган, особено след опита за преврат от 2016 г., след който бяха предприети масови чистки срещу предполагаеми опоненети на режима в държавната администрация, армията и други сфери.

Турските власти отхвърлят тези обвинения и заявяват, че мерките са били нужни заради националната сигурност.