Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече дезинформация съобщенията, че затворници от Ислямска държава са избягали от лагер в североизточна Сирия в резултат на турското настъпление в района, предаде Ройтерс и БТА.

Според Ердоган целта на тези съобщения е да бъде отправена провокация към Запада.

Кюрдските власти в северна Сирия казаха днес, че след турското настъпление 785 чужденци, свързани с Ислямска държава, са успели да избягат от лагер, където са били държани.

Турската Анадолска агенция цитира Ердоган, че тези съобщения са фалшиви и целта им е да провокират Съединените щати и други западни страни, добавя Ройтерс.

Иначе турската армия превзе напълно двата най-големи града в Североизточна Сирия - Тал Абияд и Рас ал-Аин. Заради сраженията само оттам са избягали над 130 хиляди цивилни. Според ООН броят на бежанците от кюрдските райони ще достигне 400 хиляди души.

Бойните действия се водят по протежение на 120 километра по турско-сирийската граница.

"Ще разделим с коридор по средата 480-километровата граница с тероризма. Ще навлезем навътре около 30-35 километра, за да обособим зона за сигурност, както вече обявихме", заяви турският президент Реджеп Ердоган и поясни, че са убити 440 терористи.