Ибрахим Калън, досегашният говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе назначен за ръководител на турската Национална разузнавателна служба (известна със съкращението си на турски език МИТ), съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство, цитирана от БТА.

Калън поема пост ръководител на разузнавателната служба от Хакан Фидан пост, който бе назначен за външен министър на мястото на Мевлют Чавушоглу.

Ибрахим Калън е роден в Истанбул през 1971 г. Завършва Литературния факултет на Истанбулския университет. През 2002 г. е отличен с докторска степен по хуманитарни науки и сравнителна философия от университета "Джордж Вашингтон" в САЩ. Известен е с академичната си дейност в Центъра за ислямски изследвания към Фондацията на Дирекцията по религиозните въпроси. Чете лекции, посветени на ислямската мисъл и на отношенията между ислямския свят и Запада в американски и турски университети.

През 2009 г. е назначен за главен съветник на премиера, отговарящ за външната политика. След избирането на Ердоган за президент Калън е назначен за заместник генерален секретар на президентството. От 2014 г. е говорител на турския президент, като му е даден ранг на посланик. Освен това става заместник-председател на президентския съвет по сигурността и външната политика и главен съветник на президента.

Ибрахим Калън е женен и има три деца.

Според турски анализатори с назначаването на Ибрахим Калън, който е един от най-близките хора на президента Реджеп Тайип Ердоган, на борбата с тероризма ще бъде даден нов тласък.