Проектът за "Канал Истанбул", изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно море през Истанбул, е в центъра на нова дискусия в Турция, в която реплики размениха президентът Реджеп Тайип Ердоган и кметът на града Екрем Имамоглу, пише турският печат днес.

Вестниците "Карар" и "Сьозджу" поместват днес реакцията на кмета Имамоглу след изявлението на Ердоган, че проектът ще бъде осъществен "на инат". Турският президент заяви това по време на конгреса в Истанбул на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, напомня в. "Хюриет".

Ердоган посочи, че през последните 18 години, в които на власт е ПСР, в проекти в Истанбул са осъществени инвестиции на стойност 275 квадрилиона лири в стари пари /преди деноминацията от 2005 г., когато е въведена новата турска лира, равняваща се на 1 милион стари, бел. ред./.

"Сега не им харесва /проектът за изкуствен канал/, опитват се да го спънат, а всички технически работи по проекта за Канал Истанбул са завършени. Въпреки тях ще направим Канал Истанбул. На инат ще го направим", заяви Ердоган.

"Става ли с инат", пита в заглавие в. "Карар" и цитира отговора на кмета на града. "С Истанбул не се действа на инат. Услуга, направена на инат, не може да е от полза за народа", заяви Имамоглу.

Спорът за грандиозния проект, който Ердоган определя като свой "блян", отново влезе в дневния ред след дълго време, отбелязва изданието. "Или Канал, или Истанбул", отвърна кметът на града. Експерти, цитирани от изданието изтъкват, че основен критерий за проекта би следвало да бъде науката. Според тях ако не се действа в рационални измерения и не се взимат под внимание предупрежденията, всички ще платят цената.

В контекста на спора Имамоглу напомни на турския президент датата "23 юни", т.е. на повторените местни избори в Истанбул през 2019 г., които отново бяха спечелени от кандидата на опозицията Екрем Имамоглу. "Истанбул е по-голям от един", каза той, перифразирайки често използваната фраза от Ердоган, че "светът е по-голям от пет" /т.е. от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН/.

Според "Карар" нарастват възраженията срещу проекта както от страна на опозицията, така и от страна на специалистите. Турският съвет за научни и технически изследвания /ТЮБИТАК/ заяви, че докладът за въздействието върху околната среда на Канал Истанбул стои "далеч от науката", а осъществяването на проекта ще разруши екосистемата в района. Съюзът на камарите на инженерите на Турция пък предупреди, че проектът ще унищожи най-значимия водоизточник на Истанбул - язовира Сазлъдере.

По темата днес пише и опозиционният в. "Сьозджу".

"На онези, които казват, че непременно ще действат на инат, аз отговарям: "Истанбул е тук". Но нека не се забравя. Истанбул е доказал едно нещо. Истанбул е по-голям от един", цитира вестникът думите на Имамоглу.

Проектът за "Канал Истанбул" на стойност 75 милиарда лири е един от т.нар. "щури проекти", лансирани от президента Реджеп Тайип Ердоган. Той предвижда изграждането на изкуствен канал през мегаполиса, дълъг 43 километра и широк 400 метра. Целта му е да бъде облекчен трафикът през натоварения пролив Босфор, но според критиците изграждането му ще навреди на околната среда и е прекалено скъпо начинание в момент на икономически трудности, включително и заради пандемията от коронавирус.