"Референдум за членството в ЕС" - под това заглавие турският в. "Стар" цитира изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което той засегна възможността за свикване на всенародно допитване за членството на Турция в Европейския съюз.

Ердоган напомни, че Турция "чака пред вратите на ЕС" още от 1963 г. Сега "годината е 2018 г., а Европейският съюз още ни баламосва. Няма подобно мъчение", каза той.

Президентът посочи още, че при последното си пътуване до САЩ е разговарял с европейски лидери, от които поискал да бъдат откровени с Турция.

"Ако ще ни взимате, взимайте ни, ако няма да ни взимате, кажете ни, ние да вървим по нашия път, вие - по вашия. Нека не са уморяваме взаимно", призовал по собствените му думи Ердоган.

"Ако ЕС продължава със същото мислене, на нас се пада да отидем при (турския народ от) 81 милиона и да видим какво решение ще вземат. Ако те не открият пътя (пред нас), ще отидем на референдум", заяви Ердоган.

Темата е водеща и за в. "Йени бирлик" днес. Изданието извежда на преден план думите на Ердоган: "Колкото е силен ЕС, толкова силна е и Турция. Колкото те ще допринесат за нас, толкова и ние ще допринесем за тях".

"Отговаряй, Рияд!", призовава в заглавие на първа страница днес в. "Карар" по повод на изчезването на саудитски дисидент и журналист в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Джамал Кашоги е в неизвестност от 13 ч. на 2 октомври, когато влязъл в консулството. Това е и моментът, откогато той е в неизвестност. Има подозрения, че Кашоги изобщо не е напускал комплекса. В изявление на саудитското консулство в Истанбул бе заявено, че той си е тръгнал от там.

Вчера Анкара повика за обяснения саудитския посланик в Турция и настоя въпросът да бъде изяснен възможно най-скоро, но отговорът на посланика гласеше: "Не разполагаме със сведения, проучваме", пише още "Карар".

"Саудитското ръководство отвлича дисиденти на различни места по света. Положението е обезпокоително. Очакваме изявление от властите", заяви Туран Къшлакчъ, председател на Турско-арабската медийна асоциация, чийто член е и Кашоги.