Така нареченият мирен план на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток застрашава мира и стабилността в региона, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в послание към участниците в конференция в Куала Лумпур, посветена на ситуацията в Ерусалим, предаде Анадолската агенция.

"Планът, получил наименованието "План на века" и обявил Ерусалим за столица на Израел, не е нищо друго освен мечти, които застрашават мира и спокойствието в региона. Ние няма да позволим тези мечти да се сбъднат", посочи турският президент.

Ердоган отбеляза, че Турция не признава този план, който означава анексия на палестинските територии и пълна узурпация на Ерусалим.

Той обърна внимание, че на пръв поглед "мирният план" като че ли приема уреждането на палестинско-израелския конфликт на базата на "принципа за две държави", но в действителност е насочен към узаконяване на израелската окупация с подкрепата на САЩ.

"Турция категорично не приема този план. Докато Палестина с години е подлагана на окупация, разрушения и страдания, Израел несправедливо и незаконно достигна днешните си граници", се казва в посланието на Ердоган.

Той подчерта още веднъж, че Ерусалим е "границата на търпението на мюсюлманите" и в този процес дълг на мюсюлманските страни е да защитят неприкосновеността на джамията Ал Акса и правата на палестинците.