Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани днес всички, които желаят да съдействат, да се включат в процеса на изработване на нова конституция, предаде Анадолската агенция.

Една толкова всеобхватна работа ще придобие значимост с включването в нея на всички групи в страната, каза Ердоган в изказване чрез видеовръзка по време на окръжни конгреси на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), допълва БТА.

"Ние искаме да видим всички групи, които биха искали да дадат позитивен принос в процеса, да се включат в усилията за нова конституция", подчерта президентът.

Той каза, че новата конституция ще бъде построена върху "историческите инициативи", които ПСР е предприела за страната, и специално върху президентската система.

Ердоган подчерта, че изоставянето на една конституция, която е загубила своята вътрешна цялост и свързаност заради промени в годините, и започването на работа по нова конституция ще открие пред Турция широки хоризонти за години напред.

Той приветства подкрепата на лидера на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели за идеята за нова конституция и заяви, че заедно с ПНД - партньор в Републиканския алианс, ще застанат начело на процеса.

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп заяви от своя страна днес, че всички политически партии в турския парламент трябва да се включат в дебата за нова конституция.

Турският президент повдигна въпроса за изработване на нова конституция след заседание на кабинета в понеделник.

"Ако постигнем консенсус с нашия партньор в Републиканския алианс, в предстоящия период можем да пристъпим към работа за нова конституция", заяви Ердоган, визирайки Партията на националистическото действие.

Идеята на Ердоган получи вчера пълна подкрепа от Бахчели, който определи създаването на нов основен закон на Турция като "неотложна необходимост".

Сега действащата конституция в Турция е приета през 1982 г. след военния преврат от 1980 г. Според нейните критици въпреки множеството поправки в нея тя все още носи следи от периода, в който е била първоначално съставена.

През 2018 г. Турция премина от парламентарна система към президентска система на управление след влизането в сила на конституционни промени, одобрени с референдум през април 2017 г.