Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква висока избирателна активност на днешните избори, на които над 10 милиона избиратели гласуват за втори път за кмет на мегаполиса Истанбул след анулирането на резултатите от вота на 31 март. Тогава кандидатът на опозицията спечели с по малко  от 14 000 гласа.

Ердоган упражни вота си в училище в квартал Юскюдар на брега на Босфора. Той бе придружаван от съпругата си Емине, дъщеря си, внучката си и зет си Берат Албайрак.

След като гласува, Ердоган направи кратко изявление пред телевизионните камери.

"Вярвам, че истанбулските избиратели ще дадат най-правилното решение. След решението на Висшата избирателна комисия в рамките на 50 дни ние провеждаме нов избор. Считам, че е много полезно да дадем принос в бъдещето на Истанбул с нашия опит и динамика. Ние положихме много труд за тези избори. Разработи се програма за привличане на живеещите извън Истанбул жители на града, специално за да гласуват. Очакваме висока избирателна активност", каза президентът.

Президентът беше посрещнат от свои привърженици пред изборната секция

Снимка: AP/БТА

Основните претенденти за кметския пост в Истанбул - кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, и представителят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу, също гласуваха.

Бившият премиер на Турция Йълдъръм упражни вота си в района Тузла, а неговият съперник Екрем Имамоглу - в Бейликдюзю, където бе районен кмет.

Бинали Йълдъръм гласува заедно със съпругата и внучката си

Снимка: AP/БТА

"От все сърце вярвам, че жителите на Истанбул ще вземат най-доброто решение", заяви 63-годишният Йълдъръм, в тон с президента.

Той се извини за допуснатите "съзнателно или несъзнателно" грешки.

"Днес е моментът да оставим негодуванието и да се фокусираме върху бъдещето", призова бившият премиер и дясна ръка на Ердоган.

Той, съпругата му Семиха и двамата му внуци поздравиха хората, които се бяха събрали пред избирателната секция.

И Екрем Имамоглу даде своя глас заедно с жена си

Снимка: AP/БТА

Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу пък заяви:

"Нашият народ ще вземе днес най-доброто решение за нашата демокрация, за Истанбул и за легитимността на изборите в нашата страна в бъдеще".

49-годишният Имамоглу подчерта, че очаква "много добър" резултат от вота.

Според последните социологически проучвания този път може да спечели с много по-голяма преднина -  9%, пред своя конкурент.

Кореспондентите на турските медии съобщават навсякъде за наплив на гласоподаватели пред хилядите избирателни урни, които са разкрити в общо 39-те общини на 16-милионния мегаполис.

Очакванията днес са за по-висока избирателна активност от вота на 31 март, когато около 84% от гласоподавателите отидоха до избирателните урни.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас в 31 124 избирателни секции.  Повторното гласуване за кмет на Истанбул започна в 8,00 ч. местно (и българско) време и ще приключи в 17,00 ч. 

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните. На местните избори през полетта Ердоган загуби за първи път от 25 години контрола и над Анкара, което според наблюдатели бе наказанието на избирателите за икономическата криза и повишаващата се инфлация.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30% от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община миналата година бе 8,8 милиарда долара. От 41 000 международни компании, регистрирани в Турция, 25 000 са базирани в Истанбул, което превръща града в основен притегателен център за преките чуждестранни инвестиции, отбелязва ДПА.