Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува на местните избори, състоящи се днес в Турция. Държавният глава употреби правото си на глас в училище в истанбулския квартал Юскюдар, предаде ДПА.

Според информацията, която имам, гласуването върви добре, каза Ердоган пред журналисти.

Надявам се, че ще затворим избирателните секции при голяма избирателна активност, посочи президентът.

Той окачестви изборите като "крайъгълен камък" за турската демокрация.

Заедно с президента в Юскюдар гласува и съпругата му Емине Ердоган.

По-късно днес Ердоган ще даде пресконференция в Истанбул, след което ще замине за Анкара, информира ДПА.

Турският лидер днес коментира и инцидента в Малатия (Източна Турция), при който бяха убити двама двама членове на Партията на щастието, посочва ТАСС.

Лидерът на Партията на щастието каза по-рано днес, че членовете на формацията му са били нападнати от роднина на кандидат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Събитията в Малатия ни огорчиха, новината за гибелта на двама наши граждани много ме натъжи. Разбира се, това не трябваше да се случва. Министерството на правосъдието и министерството на вътрешните работи вече започнаха разследване, каза Ердоган.

По-рано днес гласува и председателят на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели, информира ТАСС.

Над половин милион служители по сигурността и охранители са мобилизирани днес на територията на цяла Турция за охраната на изборите за местни органи на властта. Освен тях в готовност са поставени и 5 хиляди войници от армията и жандармерията.

В областите, които се считат рискови, урните, бюлетините и протоколите ще бъдат пренасяни с хеликоптери до местата, определени за преброяване.

До 18 часа са отменени всякакви публични увеселения, включително и сватби. До 24 часа е забранена продажбата на алкохол.

Утре, понеделник, училищата са разпуснати във ваканция.

Над 57 млн. турски избиратели гласуват днес за местни органи на властта - председатели на общини, общински съвети и кметове за следващите пет години.

Изборите започнаха навреме - в 8 часа местно време бяха отворени избирателните секции и ще приключат работа в 17 часа. В източните области изборите започнаха 1 час по-рано и ще приключат изборния ден също час по-рано.

Засега изборите протичат нормално, не се съобщава за инциденти.

Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм вече гласува в избирателна секция в Тузла, истанбулска община с около 45 хиляди избиратели.

Днешният вот се преценява като решителен тест за популярността на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), които от 2002 г. насам печелят всички избори. ПСР участва в изборите в коалиция с националистическата Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, наречена Републиканска коалиция.

Опозиционните сили Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу, "Добра партия" на Мерал Акшенер и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу се явяват с общи кандидати в рамките на т.нар. Национален алианс.

Напрегната се очертава да бъде битката за главните градове на Турция, на първо място 15-милионният Истанбул, Анкара, Бурса, Измир, югоизточният Диарбекир. В населения компактно с кюрди район на Диарбекир прокюрдската Демократична партия на народите издигна свои кандидати, но не стори същото и в големите западни градове, за да избегне разпиляване на гласове и да даде възможност на опозицията да се представи по-добре.

За пръв път на тези избори ще гласуват и над 53 хиляди сирийци, които са получили турско гражданство