Европейският парламент утвърди днес новия състав на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен. В явното гласуване участваха 707 евродепутати. От получените гласове 461 бяха "за", 157 - "против", а 89 се въздържаха. За да встъпи в длъжност, новата комисия трябва да получи официалното одобрение и от Европейския съвет. Очаква се комисията да започне работа от 2 декември.

Пре представянето преди гласуването Фон дер Лайен определи своята комисия като геополитическа и съобщи, че само една жена не достига в нейния екип, за да бъде изцяло постигната целта за равно полово разпределение на местата на еврокомисарите.

Новоизбраният председател съобщи също така, че внася исканите от ЕП допълнения в наименованието на задачите на българския еврокомисар. Така се предвижда Мария Габриел да отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

Отиващият си председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че оставя Комисията в добри ръце, след като днес Европейският парламент утвърди новия й състав, под ръководството на Урсула фон дер Лайен, цитира го ТАСС.

"Председателят Юнкер пожелава на новия състав на ЕК всичко добро. Той вярва, че оставя Еврокомисията в добри ръце", каза на пресконференция в Брюксел говорителката на ЕК Мина Андреева, след гласуването на ЕП в Страсбург.

"Пожелавам успех на Урсула фон дер Лайен и на новия състав на Европейската комисия. България е достойно представена от Mariya Gabriel (Мария Габриел - б.р,), която ще отговоря за важни за Европейския съюз приоритети. Според всички тя се представи отлично по време на своето изслушване и получи допълнителни отговорности. Занапред Мария ще отговаря за "Научни изследвания, иновации, образование, култура и младежи". Благодаря на Жан-Клод Юнкер, един истински европеец, с когото работихме отлично." Това написа премиерът Бойко Борисов на страницата си във фейсбук.

Фон дер Лайен за разширяването на съюза

Урсула фон дер Лайен изрази днес несъгласие с предложението правилата за разширяването на ЕС да бъдат променени в хода на подготовката за преговори за присъединяване със Скопие и Тирана. Не трябва да сменяме коня насред пътя, каза тя на пресконференция, попитана за желанието на Франция да бъдат внесени промени в правилата, преди двете столици да получат дата за начало на преговорите с ЕС.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли връчва документа за избор на новата Европейска комисия на нейния председател Урсула фон дер Лайен

Снимка: AP/БТА

В наш стратегически интерес е Западните Балкани да бъдат възможно най-близо до нас. Скопие и Тирана наистина заслужават да започнат преговорите за присъединяване. Трябва да покажем на гражданите на Северна Македония и на Албания, че са важни за нас, посочи тя, макар в програмното си слово пред Европейския парламент днес да не спомена въпроса с разширяването.

Фон дер Лайен добави, че всички държави от ЕС трябва да имат принос в справянето с миграцията. По нейните думи НАТО и ЕС не са съперници.

Резултати от предишни гласувания за утвърждаване на ЕК (справка на ЕП):

  • 22.10.2014 г. Жан-Клод Юнкер 423 гласа "за", 209 "против" и 67 "въздържал се"
  • 09.02.2010 г. Жозе Мануел Барозу 488 гласа "за", 137 "против" и 72 "въздържал се" (общ брой евродепутати - 736)
  • 18.11.2004 г. Жозе Мануел Барозу 478 гласа "за", 84 "против" и 98 "въздържал се" (общ брой евродепутати - 732)
  • 15.09.1999 г. Романо Проди 510 гласа "за", 51 "против" и 28 "въздържал се" (общ брой евродепутати - 626)
  • 18.01.1995 г. Жак Сантер 417 гласа "за", 104 "против" и 59 "въздържал се" (общ брой евродепутати - 567)