Европейският парламент обсъди днес в Страсбург въпроса с върховенството на закона в Малта и разследването на убийството на журналиста Дафне Галиция, предаде БТА. В изказванията си евродепутатите призоваха за оттеглянето на премиера цт, чиито приближени наскоро бяха уличени във връзки с убийството.

Заплаха от Европейската комисия

Европейската комисия посочи, че гибелта на Галиция буди тревога за цяла Европа, както и че журналистите трябва да бъдат защитени, защото иначе демокрацията е под заплаха. Малта има нужда от напълно независима прокуратура, властите многократно са изразявали готовност да направят необходимите промени, но все още напредък няма. Всеки европейски гражданин заслужава справедливост, добави комисията.

Заедно с това ЕК изрази готовност да задейства срещу Малта чл. 7 от договора за ЕС, с което страната може да остане без глас в европейските институции.

Комисията разполага с множество средства за въздействие и ще прецени кое от тях да използва при необходимост, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент. По неговите думи разследването на убийството е постигнало известен напредък след намесата на Европол.

Държавите в ЕС държат правомощията при предоставянето на гражданство, но трябва да се съобразяват с правото на ЕС. Отделни страни не трябва да облагодетелстват опасни инвеститори с предоставянето на паспорти. Държавите носят отговорност за защитата на журналистите, добави Рейндерс.

Ако ще говорим за върховенство на закона по света, то трябва да съществува в ЕС. Време е да обвържем осигуряването на средства от бюджета на ЕС с прилагането на общите ценности, заяви еврокомисарят.

Евродепутатите атакуваха управляващите в Малта

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) призова за незабавното оттегляне на премиера Мускат. Всеки ден, в който той още е на власт, е обида; истината ще излезе и справедливостта ще възтържествува. Правителството в Малта тъне в морална разруха, добави групата на ЕНП.

Министърът на правосъдието на Малта Оуен Боничи е ескортиран от полицията, която го предпазва от протестиращи, преди да влезе в офиса на премиера Джоузеф Мускат, 3 декември 2019 г.

Снимка: AP/БТА

Социалистите и демократите, към чиито редици принадлежи Мускат, посочиха, че Малта днес е символ на корупцията, а в обществото се шири недоверие. Обща е отговорността това да се промени и да не се повтаря никъде в ЕС, доверието на хората в законността и демокрацията трябва да се върне, призоваха социалистите.

Групата "Обнови Европа" заяви, че случаят в Малта е свързан с тежки престъпници, готови да убиват и които не се впечатляват от наказателните процедури на ЕК. Най-тревожна е връзката между престъпниците и кабинета на премиера Мускат. Въпросът не е само правен, става дума за поемането на политическа отговорност. Ако сега не вземем мерки, болестта ще се разпространи, добавиха либералите.

Зелените допълниха, че корупцията е достигнала върха на държавата в Малта. Важно е ЕК да използва всички достъпни лостове, за да постигне промяна, посочиха от тази политическа сила и отбелязаха, че досега комисията е пропуснала възможността да въздейства на корупцията в Малта, свързана с продажбата на паспорти, обществените поръчки, разрешителните за строеж.

Групата "Идентичност и демокрация" посочи, че Галиция е пишела приживе за продажбата на т. нар. "златни визи". Журналистите не трябва да плащат за работата си с живота си, заявиха от тази политическа сила.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) отбелязаха, че свободните медии пазят свободата на обществото и държат очите му отворени. Галиция загина, защото си вършеше работата. Още няма справедливост - за семейството й и за медиите, посочиха от ЕКР.

Групата на Европейската обединена левица настоя за незабавната оставка на малтийското правителство и призова ЕНП да прояви същото отношение към погазването на законността, когато се обсъжда дейността на правителствата от нейното политическо семейство. Малта не е единственото място, където има престъпления, корупция и данъчни убежища, не е единствената страна, която продава визи. Малта е проявление, а не причината, има нещо гнило в ЕС и трябва да го поправим, добави тази политическа сила.

ЕП ще приеме утре третата резолюция в последните две години, посветена на върховенството на закона в Малта. Преди дни премиерът Мускат обяви, че ще подаде оставка през януари.