Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че част от дейностите на институцията ще бъдат ограничени в следващите три седмици като предпазна мярка срещу разпространението на вируса Ковид-19.

Той уточни, че по всяко време ЕП остава в готовност да отмени или продължи предвидените мерки. Сасоли добави, че днес ще подпише заповед, с която забранява външните посещения на ЕП. Мярката ще засегне гражданските посетителски групи, лобистите, някои от помощниците на евродепутатите. Годишно ЕП посреща около 700 000 външни посетители, поясни председателят.

Насрочената за следващата седмица пленарна сесия на ЕП в Страсбург ще се състои, уточни Сасоли. Предвижда се парламентарните комисии също да продължат работа, но няма да изслушват гости - външни експерти. В следващите три седмици евродепутати няма да пътуват на мисии в чужбина. Онези от тях, посетили райони, засегнати от вируса, са посъветвани да проявят съзнание и да не предприемат действия, опасни за здравето на околните. Сасоли уточни, че имунитетът на евродепутатите не позволява за тях да бъдат издавани заповеди, затова може да им се предоставят единствено съвети.

До края на март в ЕП няма да бъдат разрешени културните прояви и всякакви събития, организирани от евродепутатите, партийните групи или администрацията. Ръководството на ЕП призовава парламентарните служители, посетили наскоро засегнати от разпространението на заразата места, да работят от домовете си известно време.

Междувременно кралят и кралицата на Швеция отложиха официална вечеря, насрочена за тази седмица. Причината са диагностицираните неотдавна в Швеция случаи на коронавирус. Това съобщи днес кралският дворец в Стокхолм, цитиран от ДПА. На вечерята, която трябваше да се състои в сряда, се очакваха около 150 гости.

"Изчаквайки да разберат какъв ще бъде по-нататъшният развой на събитията, Техни величества, в качеството си на домакини, избраха да отложат официалната вечеря от съображения, свързани със здравето на поканените гости", заяви дворецът.

Шведската Агенция за общественото здраве заяви, че рискът от регистриране на случаи на Ковид-19 в Швеция е голям, но рискът от разпространение на заразата се оценява като малък.

В България също бяха отложени част от тържествата по случай Националния празник, който е утре.

Британските здравни власти обявиха днес, че са регистрирали нови четири случая на коронавирус, с които броят им в Обединеното кралство става общо 40, предаде Ройтерс. Главният медик на Англия Крис Уити съобщи, че четиримата пациенти наскоро са пребивавали в Италия.

По-рано днес премиерът Борис Джонсън каза, че Великобритания е трябвало да се подготви по-добре за продължаващото разпространение на вируса. По думите му това е проблем, който вероятно ще стане много значителен за страната през следващите дни и седмици. Ще извършим всяка възможна подготовка. Страната е много, много добре подготвена, каза той.

Джонсън обяви, че утре правителството му ще обяви план за противодействие срещу епидемията. А от "Банк ъв Ингланд" казаха, че се в сътрудничество с министерството на финансите и с международни партньори за предприемане на всички възможни стъпки, за да се намали въздействието на вируса върху икономиката.