Две комисии на Европейския парламент изслушаха днес в продължение на над три часа тримата кандидати за главен прокурор на ЕС. Очаква се утре парламентарните комисии да обявят своя избор, предава БТА.

Първи пред евродепутатите бе решено да говори германският кандидат Андрес Ритер. Той заяви, че не би се поколебал да повдига обвинения за злоупотреби със средства на ЕС, дори при съпротива на някоя държава от Общността. Ритер добави, че е участвал в разследването на случай с вероятна злоупотрeба с десетки милиони евро от ЕС, в който са замесени политици на високи постове. По неговите думи случаят не е приключен и той не е участвал в разследване от подобен мащаб досега, постигнало присъди.

Почти никога не съм усещал политически натиск в работата си, успях да следвам убежденията си, посочи Ритер. Той настоя прокуратурата на ЕС да може да работи по данни от изобличители, както и да може сама да започва проверки. Изпитвам огромно уважение към (румънския кандидат) Лаура Кьовеши за смелостта, добави той.

Втори се представи френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, който говори почти на всички езици, на които получи въпроси - немски, френски, английски, холандски. Той дори отговори с "благодаря" на въпрос, зададен от български евродепутат.

Бонер отбеляза, че е бил главен прокурор на Франция, както и че ако бъде избран, седемгодишният му мандат би се изчерпал с навършването на пенсионната му възраст. Не бих очаквал нищо от френската държава и това повишава моята независимост, отбеляза той.

Бонер съобщи, че като френски прокурор е спазвал закона и е търсел доказателства за вината и за невинността на заподозрените. По неговите думи европейският главен прокурор ще трябва да бъде дипломатичен, да не бъде агресивен, но да бъде настоятелен и решителен. Смелост никога не ми е липсвала в 32-годишната ми кариера, добави той.

Последна пред евродепутатите говори Лаура Кьовеши от Румъния. Тя обясни, че днес е напрегната, защото прави опит да защити себе си и колегите си от румънската служба за противодействие на корупцията на високи управленски равнища. Много от въпросите към нея я принудиха повече да обяснява обстановката около уволнението й и последвалите обвинения, отколкото виждането си за развитието на прокуратурата на ЕС.

Половината си живот съм била прокурор, работя от 23-годишна, отбеляза Кьовеши. Тя съобщи, че като ръководител на специализираната румънска прокуратура е водила разследвания, довели до отнемането на имущество за над два милиарда евро. По нейните думи румънският закон не ограничава деловото, а само политическото сътрудничество между прокуратурата и службите за сигурност.

Кьовеши опроверга данните за количеството обвинения, повдигнати под нейния надзор и отпаднали в съда. Тя отрече също да е получавала награди от ЦРУ. По нейните думи отличията са от други служби за сигурност на САЩ и са свързани със защитата на американски граждани, с борбата с фалшифицирането на щатския долар и с киберпрестъпления. Не съм получавала гражданство на САЩ, това бяха лъжи, невинна съм по всички отправени ми обвинения, заяви Кьовеши. Разследвали сме представители на всички партии, а не всички представители на една партия, поясни тя.

Емил Радев, Филиз Хюсменова и Георги Пирински бяха българските евродепутати, задали въпроси на кандидатите. Всеки от кандидатите отговори на 21 въпроса.

Утре по обяд се очаква решението на парламентарните комисии за предпочетения от тях кандидат. След като решението бъде обявено, предстои ръководството на ЕП да прецени дали да подложи окончателното решение на гласуване в пленарната зала. Ако евродепутатите изберат Бонер, който вече бе подкрепен от Съвета на ЕС, може да се премине към неговото назначение. Ако ЕП предпочете друг кандидат, ще последват преговори със Съвета.