Европейският парламент ще гласува в 19.00 ч. българско време днес споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. За утвърждаването на документа ще бъдат необходими гласовете на обикновено мнозинство от присъстващите в пленарната зала в Брюксел.

Завършващата утре кратка сесия на ЕП ще бъде последната за 72-ма британски евродепутати. Техните места предстои да бъдат преразпределени. От февруари общият брой на евродепутатите намалява - от 751 досега, на 705 занапред, предаде БТА.

За евродепутати от държави, които предстои да се присъединят към ЕС, ще бъдат запазени 46 места от освободените от британците мандати. Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави. Броят на евродепутатите няма да бъде намален за нито една страна, а при преразпределението на 27-те мандата някои държави ще получат между едно и пет допълнителни места заради промени в броя на тяхното население. Преразпределението не засяга България и нашата страна ще запази броя от 17 евродепутати.

Миналата седмица комисията на ЕП по конституционните въпроси даде одобрение на постигнатото споразумение между ЕС и Великобритания. Ако днес евродепутатите съберат необходимото мнозинство, до влизането в сила на споразумението остава единствено одобрение с квалифицирано мнозинство "на подпис" от Европейския съвет.

Процедурата трябва да приключи до 31 януари, когато знамето на Великобритания пред ЕП ще бъде свалено и отнесено в Музея на европейската история. С настъпването на 1 февруари ще завърши британското членство в ЕС, продължило едва 47 години.

До края на февруари се предвижда Европейската комисия да представи предложение за насоките в преговорите с Лондон за бъдещите отношения. Очаква се насоките да бъдат утвърдени от Европейския съвет, а преговорите следва да приключат до края на годината. В този преходен срок от 11 месеца Великобритания остава длъжна да изпълнява решенията на ЕС, без да участва в тяхното обсъждане и приемане.

Вчера британски министър участва за последен път в заседание на министри на страните членки на Европейския съюз, преди Обединеното кралство да напусне блока в 23 ч. на 31 януари, предаде Франс прес.

Кристофър Пинчър, министърът, отговарящ за Европа и Америките в правителството на Борис Джонсън, присъства на заседание в Брюксел на министрите по европейските въпроси на страните членки.

"Това е историческа седмица за Обединеното кралство и за Европейския съюз", заяви той пред колегите си и подчерта, че неговата страна би искала да остане приятел на ЕС въпреки Брекзит.

"Надяваме се на приятелско сътрудничество със ЕС, основаващо се на споразумение за свободна търговия", посочи министърът. "Стремим се към един много различен свят и към едни много различни отношения с ЕС", добави той.

Френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален изрази желание Великобритания и ЕС да постигнат лоялни и балансирани отношения след Брекзит. Германският й колега Михаел Рот, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС през второто шестмесечие на тази година, припомни, че не остава много време за преговори за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел.

Великобритания трябва да намали прага на заплатата за мигранти до 25 600 лири (33,650 долара) годишно, за да подпомогне попълването на работни места след Брекзит. Това се посочва в доклад на Консултативния съвет по миграцията, цитиран от Ройтерс, който предупреждава, че планираната основна реформа на имиграционната система може да засегне икономическия растеж.

С напускането на ЕС от Великобритания, правителството въвежда най-голямата основна промяна на граничния контрол от десетилетия, слагайки край на предимството, което се даваше на мигрантите от ЕС пред тези от други страни.

Предложените промени ще направят по-трудно за гражданите на ЕС да работят във Великобритания след Брекзит, намалявайки сумата, която те ще печелят, но същевременно ще облагодетелства идващите работници от страни извън ЕС.

Консултативният съвет по миграцията, независим орган, който съветва правителството, препоръча да се намали минималния общ праг на заплатата за квалифицирани мигранти от 30 000 лири с 4400 лири годишно.

Председателят на независимия орган Алън Манинг заяви, че препоръките им вероятно ще намалят бъдещия растеж на британското население и на икономиката в сравнение със свободата на движение, използвайки прагове за умения и заплати.