ЕП ще одобри днес окончателно българския еврокомисар Илиана Иванова. Това ще стане по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург. Очаква се гласуването да бъде в 13:00 ч. българско време.

Иванова вече беше одобрена от председателя на институцията Роберта Мецола и от лидерите на политическите групи, след като беше изслушана от две парламентарни комисии миналата седмица.

Тя получи положителни оценки от комисиите по промишленост и култура, които я определиха като отличен кандидат. Българката ще поеме ресора иновации, научни изследвания, култура, образование, младеж и спорт и ще бъде комисар до края на мандата на тази Европейска комисия догодина.

След днешното гласуване, в което не се очакват изненади, предстои да бъде назначена с подкрепата на Съвета на ЕС.

Досега Илиана Иванова беше българският представител в Европейската сметна палата, а преди това - евродепутат от ГЕРБ. В Еврокомисията тя поема поста на Мария Габриел, която през май подаде оставка като еврокомисар, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.

За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова ще трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане до края на седмицата.