Русия напълно изключи захранването на Запорожката атомна електроцентрала, предаде Укринформ.

Окупираната от Русия атомна централа в Украйна е загубила днес напълно връзката си с украинската електрическа мрежа в резултат на артилерийски обстрел. Това съобщи украинската държавна компания "Енергоатом" и обвини за обстрела Русия.

"Енергоатом" каза, че централата сега получава ток за покриване на собствените си нужди от резервни дизелови генератори. Запасите от дизелово гориво ще стигнат за 10 дни, добави компанията, цитирана от БТА.

"Възобновяването на обстрела, който e поразил единствения външен източник на електроенергия на централата, е изключително безотговорно. Запорожката атомна електроцентрала трябва да бъде защитена", заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Експертите на МААЕ, разположени в Запорожие, са били информирани от украинския оперативен персонал, че "всички системи за безопасност на централата продължават да получават електроенергия и работят нормално", заяви МААЕ.

Гроси води разговори с Русия и Украйна за създаване на зона за безопасност около централата, въпреки че той отказва да каже какво точно ще представлява тя и как ще бъде ще бъде наложена или наблюдавана, отбелязва Ройтерс.

Той беше в Киев в четвъртък и се очаква да посети Русия в началото на следващата седмица.

"Скоро ще пътувам до Руската федерация, а след това се върна в Украйна, за да се споразумеем за зона за ядрена безопасност и сигурност около централата. Това е абсолютен и спешен императив", каза Гроси.