Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление за политическата криза, след като предложената от него кандидатка за евродепутат беше отхвърлена, и изтъкна, че не бива да се допуска тази криза да се разраства, предаде Франс прес.

"Трябва да преодолеем търканията и да имаме силна Европейската комисия", заяви държавният глава пред журналисти преди обяда си в Париж с унгарския премиер Виктор Орбан. Преживяваме един крайно важен и деликатен момент за Европа. Има нова Комисия, нов Европейски парламент, които се сблъскват с политическа криза, която не бива да допускаме да стане трайна и да се развие, каза Макрон.

Европейските депутати нанесоха тежък удар на френския президент вчера, отхвърляйки по етични причини предложената от него кандидатка Силви Гулар, срещу която във Франция се води следствие. Това е първият случай в историята, когато представен от Франция кандидат за еврокомисар бива отхвърлен от ЕП, отбелязва АФП.

Според дипломатически източник се очаква Макрон да повдигне въпроса за представянето на друг кандидат на мястото на Гулар в телефонен разговор с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през уикенда, както и на вечеря в неделя вечерта с германския канцлер Ангела Меркел.

Освен това френското президентство съобщи, че в понеделник държавният глава ще има обяд с председателя на Европейския съвет Доналд Туск преди срещата на върха на ЕС в Брюксел на 17 и 18 октомври. Президентът ще заяви съвсем ясно, че Париж няма да отстъпи по въпроса за ресора, за който ще отговаря френският еврокомисар - вътрешния пазар, посочва АФП. За момента не се знае кога точно ще бъде представен новият френски кандидат-еврокомисар. Решението на евродепутатите да отхвърлят трима кандидати може да забави встъпването в длъжност на новата Еврокомисия на 1 ноември. Разговорите ни ще са както винаги откровени и полезни, тъй като Европа, която ни обединява, и моментът, който преживяваме, го налагат повече от всякога, заяви пред журналистите Макрон, застанал до своя гост Виктор Орбан.