Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че започва проучване на ваксината срещу Covid-19 на китайската лаборатория Синовак. Така скоро може да последва искане препаратът да бъде разрешен в Европейския съюз, предаде Франс прес.

Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията "да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания", обясни в комюнике европейският регулатор със седалище в Амстердам.

Във ваксината на Синовак е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта. Изследванията показват, че ваксината задейства изработването на антитела, насочени срещу вируса, който предизвиква КОВИД-19, и способни да подпомогнат защитата срещу тази болест, добавя агенцията.

Тя ще продължи процедурата, докато получи достатъчно данни, за да може лабораторията да подаде официално искане за разрешение да пусне продукта си на пазара.

Европейската агенция по лекарствата "не може да предвиди общ график, но разглеждането на евентуалното искане се очаква да трае по-малко от обичайното с оглед работата, извършена по време на проучването", се казва в комюникето.

През февруари ваксината на Синовак - "Коронавак", бе разрешена в Китай. Тя е разрешена също в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция. Препаратът на Синовак е втората одобрена китайска ваксина. През декември беше одобрен препаратът на държавната компания "Сонофарм".

Компанията твърди, че ефективността на васкината и достига до над 74%. Досега са доставени около 200 000 милиона дози от препарата.

Според Световната здравна организация ваксините срещу Ковид-19 трябва да имат поне 50% ефектикасност срещу заразяване, за да бъдат прилагани.

За сравнение, ваксинaта Pfizer/BioNTech е ефективна за предпазването от Ковид-19 в 94% от случаите, сочат статистики, публикувани от Израелското министерство на здравеопазването в началото на март тази година.

Как действа ваксината?

Китайските ваксини използват традиционния метод за създаване на имунитет с неактивен вирус, който не може да бъде деактивиран, т.е. убит, и не може да причинява заболяването. Препаратът съдържа и адювант - вещество, спомагащо за засилването на имунния отговор на ваксината.

Когато (Vero Cell) Inactivated бъде поставена на човек, имунната му система идентифицира деактивирания вирус като чуждо тяло и произвежда антитела срещу него. Ако след това инжектираното лице влезе в контакт със SARS-CoV-2, имунната система ще разпознае вируса и ще бъде готова да защитава тялото срещу него.

Вече са поставени общо 150 милиона дози ваксини в ЕС

Междувременно стана ясно, че страните от ЕС са използвали общо 150 милиона дози ваксини срещу коронавируса от началото на ваксинацията в общността на 27 декември 2020 г. Това съобщи днес в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде ТАСС.

"Ваксинацията набира обороти в Европа. Току-що надхвърлихме отметката от 150 милиона инжекции в ЕС. Една четвърт от всички европейци вече са получили първа доза. Ще имаме достатъчно дози ваксини, за да изпълним целта през юли да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетното население на Европейския съюз", написа тя.

Населението на ЕС възлиза на около 450 милиона души.