Комитетът за лекарства за хора (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна предварителна оценка на ваксината Vidprevtyn срещу Covid-19, разработена от френския фармацевтичен гигант Sanofi Pasteur, съобщиха от здравното министерство.

Решението на CHMP за започването на предварителната оценка се основава на предварителните резултати от лабораторни изследвания и проведени клинични изпитвания в ранен етап при възрастни, от които резултати се предполага, че ваксината предизвиква образуването на антитела, които са насочени срещу SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19, и могат да спомогнат за предпазване от развитие на заболяването.

EMA ще оцени данните, когато те станат достъпни, за да реши дали ползите от ваксината надвишават рисковете. Текущият преглед ще продължи, докато са налице достатъчно доказателства за официално заявление за разрешение за употреба.

EMA ще оцени съответствието на Vidprevtyn с обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество. Въпреки че EMA не може да предвиди общите срокове, би трябвало да отнеме по-малко време от нормалното, за да оцени евентуално заявление поради работата, извършена по време на текущия преглед.

Европейската агенция по лекарствата ще комуникира допълнително, когато бъде подадено заявлението за разрешение за пускане на пазара на ваксината.

Как действа ваксината?

"Vidprevtyn" се очаква да действа като подготвя организма сам да се предпази от инфекция със SARS-CoV-2. Тази ваксина е разработена на базата на протеини и съдържа получен в лабораторни условия "spike" (шипчест) протеин, като този, намиращ се по повърхността на SARS-CoV-2. Тя също съдържа и друго вещество, наречено "адювант", което спомага за засилване на имунни отговор към ваксината.

Когато на човек бъде приложена ваксината, имунната му система ще разпознае протеина като чужд и ще образува антитела срещу него. Ако в последствие ваксинираният човек бъде в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще разпознае вирусния протеин и ще бъде подготвена да защитава организма от вируса.