Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва на хората, които са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека", да бъде поставена втора доза от същия препарат, предава TACC.

Странични ефекти под формата на кръвни съсиреци може да се появят при един на 100 хиляди души, които са ваксинирани, съобщават от ЕМА.

"Подобни усложнения са възможни при един от 100 хиляди ваксинирани", отбелязва агенцията и добавя, че ползите от употребата на препарата продължават да надвишават рисковете.

Регулаторът на ЕС препоръчва продължаването на употребата на ваксината "АстраЗенека" като втора доза.

За какво трябва да внимават ваксинираните

Ваксинираните с "АстраЗенека" би трябвало да следят състоянието си особено в първите 4 до 7 дни след поставянето на ваксината. Алармиращ сигнал е, ако повече от четири дни имат силно и трайно главоболие и особено ако забележат микрокръвоизливи под формата на малки червени петънца по кожата. Тъй като това би могло да е признак за започваща тромбоза, засегнатите трябва незабавно да се обърнат към лекар. Венозната мозъчна тромбоза може да бъде овладяна, но лечението ѝ изисква бързи грижи.

Ако главоболието и чувството за отпадналост продължат само кратко - 1-2 дни след ваксинацията, тогава става дума за безобидни симптоми, които са белег за това, че ваксината действа.

Към честите странични въздействия, описани в листовката към препарата на "АстраЗенека", са изброени още повишена температура, както и болка, зачервяване, сърбеж или кръвоизлив на мястото на убождането.

Възможни са също така главоболие, втрисане и мускулни болки.

При един от всеки десет ваксинирани може да настъпи повишаване на температурата над 38 градуса, възможни са още повръщане и разстройство. По-редки са симптоми като увеличени лимфни възли, обриви и обилно потене - те се проявяват у един на всеки 100 ваксинирани.