Експлозия е разтърсила един от факултетите на намиращата се в Санкт Петербург Военнокосмическа академия "А. Ф. Можайски". Вследствие на взрива са ранени четирима души, предадоха руските агенции, позовавайки се на данни на службите за безопасност в града. Броят ранени потвърди по-късно и временно изпълняващият длъжността губернатор на Санкт Петербург, Александър Беглов.

По предварителна информация става дума за боеприпас, който се е взривил и е срутил стълбището на сградата. Също по предварителни данни на службите за спешна помощ всички пострадали са офицери. Курсантите са били евакуирани.

"Възможно е боеприпасът да е детонирал по време на занятие в сградата", споделят от руските служби. Взривът е станал в едно от служебните помещения в административното здание на академията. Той не е предизвикал пожар, няма и особени разрушения. Пострадало е само стълбището между два етажа и има счупени стъкла.

Засега отпада вероятността от терористичен атентат. Според източник от службите за спешна помощ основната версия за случилото се е невнимателно боравене с боеприпаси. Местният информационен уебсайт "Фонтанка" обаче съобщи, че експлозията е причинена от самоделно взривно устройство с тротилов еквивалент 200 грама, отбелязва АП.

Военнокосмическата академия" А.Ф. Можайски" е един от най-големите военни университети в Русия. Академията обучава служители на ВВС и Космическите войски на страната. Там се провежда и обучение с други клонове на въоръжените сили, както и с федерални органи на изпълнителната власт.