Четирима души са тежко пострадали при експлозия и пожар, избухнали рано сутринта в централен жилищен район на шведския град Гьотеборг, предаде Ройтерс.

Засега не са ясни причините за инцидента.

Шведската агенция ТТ предаде, че експлозията е станала малко преди 5 ч. сутринта в квартал Анедал в центъра на Гьотеборг.

Най-малко 16 души са откарани в болница, след като огнеборците извадиха хора от жилищния блок, над който се виеше дим.

Три жени и мъж са тежко ранени, съобщи говорител на университетската болница "Салгренска".

Снимка: БТА/AP

Шведското обществено радио SR съобщи, че около 25 души са откарани в болници във втория по големина шведски град.

Полицията информира, че вече води разследване, но не даде подробности. До 9 ч. пламъците още не бяха потушени, съобщи Асошиейтед прес.

Службите за спешна помощ казаха, че евакуират хора и потушават пожари в сградата. Те изключиха експлозията да се дължи на изтичане на газ, но се въздържаха да говорят за причината.

Аня Алмен, която живее в сградата, каза, че е чула суматоха на улицата малко след 5 ч. сутринта - около 15 минути след експлозията.

Излязох на балкона и бях шокирана. Навсякъде имаше пушек, излизаше от всяко стълбище, каза Алмен по телефона от близка църква, където е била евакуирана заедно със съседи.

Тя разказа, че пожарникари със стълби са извеждали хора от апартаментите.

Най-задимени са били две стълбища, гараж и апартаменти, предаде ТАСС. За да се спасят от огъня, хора са скачали от прозорците.

Снимка: БТА/AP

Говорител на службите за спешна помощ каза, че от района са евакуирани неколкостотин души.

Ларс Хултен, който живее в блока, разказа, че взривът го е събудил. Това вероятно беше най-силния гръм, който съм чувал, каза той за в. "Гьотеборг тиднинг". Целият апартамент се разтресе, леглото се тресеше, спомня си той, цитиран от АП.

Хултен разказа, че е видял отчаяни хора да висят по балконите, да се катерят по балкони. Един от тях паднал.

Според друг свидетел, с когото е разговарял екип на шведската телевизия STV, експлозията изглежда е станала във вътрешния двор на сградата, чиято входна порта била отнесена от ударната вълна, допълва АП.