Руска въздушна атака срещу Киев тази нощ бе отблъсната, а украинските системи за противовъздушна отбрана свалиха над 20 крилати ракети, приближаващи се към столицата.

"Всичките бяха свалени, нито една от тях не порази целта си", заяви в канала си в Телеграм ръководителят на киевската военна администрация Сергий Попко.

Ройтерс отбелязва, че не е успяла по независим път да потвърди истинността на тази информация. Очевидци съобщиха за новинарската агенция, че са чули няколко експлозии, за които предполагат, че са резултат от работата на системите за противовъздушна отбрана, докато в продължение на повече от четири часа в украинската столица е имало обявена въздушна тревога, предаде БТА.

Украинските въоръжени сили съобщиха, че отломки са паднали в един от районите на Киев.

По предварителни данни няма пострадали хора.

Същевременно украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии Олександър Камишин съобщи, че комисия е обявила като негодни за използване почти половината от инспектираните от нея бомбоубежища в Киев.

"Ситуацията остава критична", написа в Телеграм Камишин. По негови думи 45% от около 1850-те инспектирани бомбоубежища са били неработещи или недостъпни за проверяващите.

Проблеми с достъпа до бомбоубежищата изглежда са налице в няколко района на украинската столица, потвърди кметът на Киев Виталий Кличко.

Той заяви още, че през последните две години администрациите на отделните райони в столицата са получили около 1,2 милиарда гривни (около 32,5 милиона долара) за изграждането на аварийни спасителни укрития. Според кмета на Киев все още се разследва как са били използвани тези средства.

Миналата седмица при руски въздушен удар в Киев загинаха едно дете и двама възрастни, а след това бе установено, че най-близкото бомбоубежище е било заключено. След това украинският президент Володимир Зеленски даде разпореждане на правителството да бъдат решени проблемите с бомбоубежищата.

Украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че около 16 хиляди от общо над 50 000 инспектирани бомбоубежища в цяла Украйна са неработещи или недостъпни.