Рискът от втора вълна на заразата с Ковид-19, която да наложи повторното налагане на карантинни мерки в Европа, е между умерен и висок, съобщиха днес здравни експерти от ЕС, цитирани от Ройтерс. Развитието на ситуацията зависи от постепенното разхлабване на ограниченията и от това как хората ги спазват.

Според оценката на пандемичния риск от Европейския център за контрол и превенция на болестите, през следващите седмици може да се се очаква умерен ръст на заболяванията, макар че пикът на предаването на заразата в повечето европейски страни е преминал.

"Пандемията не е приключила", каза директорката на базирания в Стокхолм център Андреа Амон в изявление, съпътстващо публикуването на прогнозата. Макар че има тенденция към спад на заразените от Covid-19 в Европа, необходими са още усилия за ограничаване на разпространението на заразата, посочи тя.

Необходимо е да се спазват препоръките за физическо дистанциране, поддържане на добра лична хигиена и поведение при кашляне и кихане. Важно е всеки да дава своя принос в това отношение, подчерта Амон. Понастоящем, в навечерието на летния сезон на отпуските, когато страните членки на ЕС разхлабват ограниченията, има риск хората да не спазват стриктно препоръчаните мерки, които все още са в сила, поради "умора от изолацията", предупреди тя.