Американска експертна група даде положително становище за имунизирането на деца от 5 до 11 години с ваксината срещу ковид на "Пфайзер"/"Бионтех", което е предпоставка съвсем скоро препаратът да бъде одобрен за прилагане при около 28 милиона деца в САЩ, предаде Франс прес.

Становището на групата има единствено консултативен характер, но то почти винаги се приема от американското Управление за храните и лекарствата. Ако регулаторът разреши ваксината за тази възрастова група, поставянето й би могло да започне още в началото на ноември.

"Децата съвсем не са защитени от вредите, които причинява Covid-19", напомни Питър Маркс, който временно оглавява Службата за изследване и оценка на ваксините към Управлението.

От началото на пандемията в САЩ са установени над 1,9 милиона случая на коронавирусна инфекция при деца от 5 до 11 години. Над 8300 деца на тази възраст са били хоспитализирани, а около 100 са починали. Децата, заразили се коронавируса, може да развият мултисистемен възпалителен синдром, предупреди той.

Дозата за малки деца представлява една трета от количеството от ваксината на Пфайзер, препоръчвано за всички на възраст от 12 години нагоре. Модерна също проучва възможността ваксината й да се поставя на малки деца, отбелязва Асошиейтед прес.