Бившият ръководител на израелската космическа агенция Ави Хар-Евен е починал от наранявания, получени при безредиците, които избухнаха в страната по време на конфликта между Израел и палестинското движение Хамас, съобщи Асошиейтед прес.

84-годишният Хар-Евен е бил хоспитализиран, след като получил изгаряния и увреждания от вдишване на дим, когато арабска тълпа опожарила хотела, в който бил отседнал миналия месец в северния израелски град Акра. Болницата в Хайфа, където бил лекуван, потвърди смъртта му късно в неделя.

Хар-Евен е заемал редица ръководни постове в израелския аерокосмически сектор, а между 1995 и 2004 г. е начело на космическата агенция на страната, се казва в съобщение, разпространено от семейството му. След напускането на агенцията той е работил като изследовател в центъра за стратегически проучвания "Бегин-Садат" в университета "Бар-Илан".

Насилието между еврейски и арабски тълпи в Израел избухна по време на 11-дневната война между израелските въоръжени сили и бойците на Хамас в ивицата Газа. В продължение на няколко дни бяха опожарени десетки автомобили, изгоряха поне две синагоги, а многобройни жилища, предимно собственост на евреи, бяха атакувани от тълпите. Най-малко двама души, евреин и арабин, бяха убити при отделни инциденти в Лод, град със смесено население в Централен Израел