Активисти от Италия подновиха протестите "Петък за бъдещето", инициирани от Грета Турнберг, с акции в няколко града в страната, включително Рим, Торино, Венеция и Бари. Те влязоха в сблъсъци с полицията, след като униформените се опитаха да ограничат движението им.

Още снимки вижте тук>>>

Представителите на италианския организационен комитет обявиха, че на 1 октомври в Милано е планирана голяма демонстрация.

От 28 септември до 2 октомври в Милано е планиран младежки конгрес, посветен на проблемите на климата, организиран от италианското председателство на Г-20.

Снимка: БТА/AP

Очаква се събитието да предхожда планираната среща на върха на 26-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-26) в Глазгоу през ноември.

Според представители на организационния комитет "Петък за бъдещето" обаче няма да участват в събитието в Милано. Според тях правителството "игнорира" това движение. Но на 1 октомври е планирана мащабна акция.
Снимка: БТА/AP

"Борбата с изменението на климата е обявена за един от приоритетите в дневния ред на италианското председателство на Г-20", заяви премиерът Марио Драги по време на речта си пред Общото събрание на ООН преди дни.