Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова колегите си от Европейския съюз да осигурят безпрепятствено преминаване през вътрешните граници на всички европейски граждани, които искат да се приберат в родните си държави.

Сред тях са стотици български граждани.

Захариева отправи призива си по време на редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

„Колеги, трябва да се водим от три принципа - единство, солидарност и координация. Не може граждани на нашите държави, които искат да се завърнат при семействата си, да бъдат блокирани с дни по вътрешните граници на Съюза. Освен за тях, трябва да бъдат осигурени коридори и за бързо преминаване на товарите, особено когато става дума за хранителни стоки, лекарства и медицински изделия“, заяви Захариева.

Българският първи дипломат призова още делегациите на Европейския съюз по света да се включат активно в координацията по прибирането на европейските туристи, особено в държавите, където има малко дипломатически мисии на европейски държави.

По данни на върховния представител Жозеп Борел близо 200 000 европейски граждани, намиращи се в трети държави, се нуждаят от съдействие да се завърнат.

Той отбеляза, че помощ следва да очакват само онези, чието пътуване е било прекъснато заради мерките срещу епидемията от Ковид-19. По неговите думи усилията на ЕС не са насочени към европейците, установени трайно зад граница. Борел съобщи, че Еквадор е отказал разрешение за приземяване на празен самолет, дошъл да прибере европейски туристи. Обяснението било създадената паника, че европейците са източник на зараза.

Борел съобщи, че Еквадор е отказал разрешение за приземяване на празен самолет, дошъл да прибере европейски туристи. Обяснението било създадената паника, че европейците са източник на зараза.

"Дезинформацията може да убива. Оценяваме над 100 случая, които водят до подобно отношение към европейките граждани", добави той.

Върховният представител уточни, че в 20 района по света има затруднения за гражданското въздухоплаване, особено в югоизточните части на Азия, в Южна Америка и в Африка южно от Сахара.

Борел поясни, че връщането на европейците в ЕС е задача на техните държави и само в отделни случаи, когато няма друга възможност, европейските институции могат да осигурят помощ по механизма за гражданска защита.

Борел порица думите за "китайския вирус" на президента на САЩ Доналд Тръмп и призова да не се търси разделение. Той настоя Вашингтон изрично да уточни, че ембаргото срещу Техеран не засяга хуманитарните доставки и подчерта, че Иран е сред най-тежко пострадалите от епидемията страни.

Захариева изтъкна още нуждата да се окаже подкрепа на страните от Западните Балкани в борбата с коронавируса. Тя засегна и въпроса с необходимостта от координирано противопоставяне на дезинформацията и фалшивите новини, свързани с разпространението на коронавируса. Министрите обсъдиха редица аспекти на кризата с пандемията от COVID-19, сред които съвместни действия за преодоляване на недостига на медицинско оборудване и екипировка, включително чрез осигуряване на доставки от трети страни.